Djeca izbjeglice među 75 žrtava ISIL-a u Deir ez-Zoru

Borbe se nastavljaju u ostatku pokrajine gdje se borci grupe ISIL nalaze u dolini Eufrata (Arhiva)

Najmanje 75 civila ubijeno je u napadu autobombom koji je u subotu izvela grupa Islamska država Irak i Levant u sirijskoj pokrajini Deir ez-Zor, po podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava objavljenim u nedjelju.

“Uz više od 75 mrtvih, među kojima su i djeca, tu je i 140 ranjenih”, rekao je Rami Abdel Rahman, direktor Opservatorije sa sjedištem u Londonu, ističući da su žrtve raseljene osobe koje bježe od raznih ofanziva na grupu ISIL u toj pokrajini, javlja Hina.

“Meta Islamske države u subotu navečer bio je skup izbjeglica na obali Eufrata, te su u eksploziji automombe deseci ljudi ubijeni i ranjeni”, rekao je on.

Ofanzive na SIL

U četvrtak su sirijska vojska i njeni ruski i iranski saveznici objavili da su potjerali zadnje borce ISIL-a iz Deir ez-Zora, čime su oni izgubli posljednji veliki grad.

Borbe se nastavljaju u ostatku pokrajine gdje se borci grupe ISIL nalaze u dolini Eufrata.

Žrtve napada u subotu stigle su iz područja borbi u toj naftom bogatoj pokrajini u kojoj je grupa ISIL meta dviju ofanziva. Jednu vode snage sirijskog režima, a drugu arapsko-kurdski savez uz podršku Washingtona.

Izbjeglice su izgubljene u pustinjskim područjima gdje komunikacije ne postoje, rekao je Rahman u subotu.

“Posljednjih sedmica, više od 350.000 ljudi, među kojima 175.000 djece, riskiralo je život kako bi se sklonilo i pobjeglo iz Deir ez-Zora”, objavila je organizacija Save The Children.

Izvor: Agencije