Bundeswehr: Moguć raspad EU-a i zapadnog poretka

EU, Evropska unija, Zastava, Paljenje
U najgorem scenariju kaotični i konfliktni svijet promijenio je sigurnosno-političko okruženje Njemačke i Europe (EPA)

U internoj studiji njemačke vojske navodi se da bi se Europska unija i zapadni poredak mogli urušiti do 2040. godine, prenosi list Der Spiegel, koji je imao uvid u studiju.

Njemačka vojska procjenjuje da je raspad EU-a i zapadnog poretka u idućih nekoliko desetljeća moguća opcija.

U dokumentu na 102 stranice pod nazivom “Strateška perspektiva 2040”, koji je krajem veljače usvojio vrh Ministarstva obrane i od tada čuvan u tajnosti, Bundeswehr prvi put u povijesti razmatra kako bi društveni trendovi i međunarodni sukobi mogli utjecati na sigurnosnu politiku Njemačke idućih desetljeća, navodi Spiegel.

Studija obrađuje šest mogućih scenarija, od kojih najgori, pod nazivom “EU u raspadu, a Njemačka u reaktivnom modu”, pretpostavlja mogućnost “višestruke konfrontacije”.

Prema ovoj projekciji, međunarodni poredak se urušava nakon “desetljeća nestabilnosti”, vrijednosni sustavi gube svoj utjecaj, a globalizacija je zaustavljena, prenosi Tanjug njemački list.

Bez navođenja izričite prognoze

Kako se navodi, “proširenje Europske unije je u velikoj mjeri napušteno” kao ideja, a Uniju napuštaju još neke države.

“Europa gubi svoju globalnu konkurentnost”, konstatirali su u studiji stratezi Bundeswehra, obrazlažući tu varijantu.

Oni smatraju da je “sve neuređeniji, dijelom kaotični i konfliktni svijet dramatično promijenio sigurnosno-političko okruženje Njemačke i Europe”.

Prema drugom scenariju – “Zapad protiv Istoka” – neke istočne države EU-a zamrzavaju europske integracije, dok se druge “priključuju istočnom bloku”.

Još jedan od scenarija – “Multipolarna konkurencija” – predviđa uspon ekstremizma dok se nekoliko partnera u EU-u približava političkom modelu Rusije.

Dokument ne navodi izričito nikakvu prognozu, ali svi scenariji su, kako zaključuju autori, “mogući do 2040. godine”, navodi Spiegel.

Izvor: Agencije