Bahrein ponovo pokrenuo granični spor sa Katarom

Granični spor između Bahreina i Katara vodio se uglavnom oko otoka Hawar i grada Zubare (Al Jazeera)

Bahrein je ponovo zatražio pravo na katarsku teritoriju, u vrijeme povećanih tenzija između dvije zaljevske zemlje. 

U saopćenju koje je objavila državna novinska agencija navodi se da Bahrein “ima svako pravo da traži šta je silom odsječeno od njegove zemlje i da ospori legitimnost katarskog upravljanja”.

U saopćenju, koje se odnosi na historijski granični spor kojeg je međunarodni sud riješio 2001. godine, nije navedeno da li Bahrein planira da poduzme ikakve mjere po tom pitanju. 

Ovakav zahtjev dolazi u vrijeme šire krize u Zaljevu, jer su Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i Egipat prekinuli diplomatske veze sa Dohom i nametnuli morsku, kopnenu i zračnu blokadu Katara. 

Ove zemlje optužile su Katar da podržava “terorističke” grupe i izdale su listu zahtjeva, uključujući zatvaranje Al Jazeere. Katar je odlučno odbacio sve optužbe i zahtjeve. 

Proteklih sedmica, Bahrein je uputio nove prijetnje Kataru, naglašavajući da neće prisustvovati samitu Vijeća za zaljevsku saradnju (GCC), koji se obično održava u decembru, ako Katar bude učestvovao. 

Prošle sedmice, zemlja je uvela vize katarski državljanima i rezidentima, potez za koji je Doha rekla da je “bez presedana”. 

Granični spor

Granični spor između Bahreina i Katara počeo je sredinom 1900-ih, uglavnom oko otoka Hawar i grada Zubare.

Katar se 1991. godine zbog spora obratio Međunarodnom sudu pravde (ICJ), nakon što su propale decenije saudijskog posredništva, a oružani sukob između dvije zemlje jedva izbjegnut. 

Spor je riješen 2001, kada je ICJ odlučio da Bahrein ima pravo nad otokom Hawar, dok je Kataru pripala Zubara i otoci Janan. 

Iako je ovo pitanje riješeno prije 16 godina, vlada Bahreina navela je u saopćenju da je “pretrpjela sve nepodnošljivosti i prepustila mnoga od svojih međunarodno dokumentiranih historijskih prava” za dobrobit zaljevskih zemalja. 

Aludirajući na osnivanje GCC-a 1981. godine, političkog i ekonomskog saveza zaljevskih zemalja, u saopćenju se navodi da se Bahrein “složio da odgodi da traži svoja prava, prihvatio gubitke i odustao od onoga što je po pravu njegovo kako bi osigurao jedinstvo Zaljeva”. 

Jocelyn Sage Mitchell, profesorica političkih nauka na Northwestern univerzitetu u Kataru, kaže da se Bahrein “samo žali na ono što dugo traje i još ključa”. 

“Ako odluče da žele ponovo da pokrenu svoje teritorijalne zahtjeve oko ovoga, to bi bilo suprotno onome što je rekla međunarodna zajednica. To bi bilo iznenađujuće i loš potez Bahreina.”

Izvor: Al Jazeera