Njemačka: Oslobođen vojnik optužen za planiranje napada

Sud je presudio da nema dovoljno dokaza da je Franco A. pripremao napad i da ga se drži u pritvoru (Arhiva)

Njemački sud naložio je puštanje iz pritvora oficira njemačke vojske osumnjičenog da je planirao napad na političare za koji bi se optužilo tražitelje azila, rekavši da nema dovoljno dokaza da ga se zadržava u pritvoru.

Oficir, imenovan samo kao Franco A., uhapšen je u aprilu, u slučaju koji je šokirao Nijemce i pokrenuo raspravu o tome koliko se duboko desničarski radikalizam ukorijenio u njemačkoj vojsci.

Tužitelji su osumnjičili Franca A., zajedno sa dva sudionika, da je za njihov planirani napad namjeravao prebaciti krivnju na migrante lažno se predstavljajući kao tražitelj azila.

Na popisu mogućih meta osumnjičenika bili su bivši predsjednik Joachim Gluck i ministar pravosuđa Heiko Maas, rekli su tužitelji.

Sud bez dovoljno dokaza

No savezni sud je presudio da nema dovoljno dokaza da je Franco A. pripremao napad i da ga se drži u pritvoru, iako postoje određene temelji za sumnje.

Istražitelji sada moraju pokazati imaju li dovoljno dokaza da se protiv oficira pokrene sudski proces.

Jedan osumnjičeni sudionik je u julu pušten na slobodu do suđenja, a drugi je oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Franco A., koji je služio u bojni smještenoj u Francuskoj, upotrijebio je lažni identitet kako bi se registrirao kao izbjeglica iz Sirije i došao u sklonište za migrante u Bavarskoj iako ne govori arapski jezik.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO