Kipar tvrdi da je pooštrio borbu protiv pranja novca

SAD optužuje centralnu iransku banku da aktivno pomaže grupama kako bi im olakšala pristup američkim dolarima iz stranih banaka (EPA)

Kiparski ministar pravde Ionas Nicolaou stao je u obranu učinka Cipra u borbi protiv pranja novca, navodeći da je njegova zemlja pooštrila zakone. 

Izjavio je to nakon podizanja optužnice u SAD protiv bivšeg šefa izbornog štaba Donalda Trumpa, Paula Manaforta i njegovog suradnika Ricka Gatesa za pranje novca i druge financijske zločine vezane za njihov konsultantski rad za bivšu ukrajinsku vladajuću stranku. 

U optužnici se navodi Cipar kao mjesto preko koga je Manafort dobivao novac od Ukrajine.

Nicolaou je potvrdilo da je europsko tijelo za borbu protiv pranja novca Moneyval dalo Cipru “visoke ocjene za njegove napore i za popravljanje slabosti brže nego što je očekivano”.

Do sada 91 osoba osuđena za pranje novca

Ministar Nicolaou je potvrdio da je između 2011. i 2015. godine 91 osoba osuđena na Cipru zbog pranja novca, dok su kiparske vlasti riješile 149 od 162 takva slučaja ove godine. 

Američki specijalni istražitelj Robert Mueller, koji ispituje navode o vezama Rusije i Trumpovog tima, optužio je Manaforta i Gatesa po 12 točaka, u kojima se terete za pranje novca i druge financijske prekršaje povezane za političko savjetovanje za bivšu ukrajinsku vladajuću stranku.

Manafort i Gates su u kućnom pritvoru, nakon što su platili kauciju.

Izvor: Agencije