SAD najavio promjene u saradnji s Kurdima u Siriji

Bijela kuća nije bila toliko direktna spominjući skoru 'prilagodbu' (Arhiva)

Washington će pristupiti “prilagodbi” u dopremi oružja savezu u Siriji u kojemu prevlast imaju Kurdi, izjavio je kurdski čelnik, čije je izjave potvrdio Pentagon.

Turska je ponovo potvrdila da je primila uvjeravanja Bijele kuće o prekidu dopreme oružja Jedinicama za zaštitu kurdskog naroda, glavnoj kurdskoj miliciji u Siriji.

Bijela kuća nije bila toliko direktna spominjući skoru “prilagodbu”.

YPG, kojeg Ankara smatra “terorističkom” organizacijom, čvrsto je jezgro Sirijskih demokratskih snaga, saveza koji podržava Washington i perjanica borbe protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

‘Netačno i neprecizno’

“Nema promjena u vezama Sirijskih demokratskih snaga i američke administracije”, rekao je za AFP Abdel Karim Amr, čelnik poluautonomne kurdske uprave u Siriji.

“Očito je da će biti prilagodbe u dopremi oružja FDS-u nakon eliminacije ISIL-a, ali neće biti promjene američke politike u vezi s koordinacijom” sa savezom, kazao je.

Podrška će se nastaviti, dodao je on, sve dok se ne ukloni ono što je ostalo od ISIL-a u čitavoj regiji, gdje postoji saradnja američke uprave i FDS-a.

Tursku informaciju je nazvao “netačnom” i “nepreciznom”.

“Partneri smo u službenoj međunarodnoj koaliciji koja se bori s terorizmom i to se partnerstvo nastavlja”, dodao je čelnik za medije FDS-a Mustefa Bali.

“Imamo još puno posla s našim partnerima u koaliciji”, kazao je.

Uvjeravanja Donalda Trumpa

Glasnogovornik Pentagona, pukovnik Rob Manning, odgovarajući na to pitanje, potvrdio je da SAD trenutno “preispituje buduće izmjene u podršci kurdskim partnerima”.

No nije htio reći je li doprema oružja prekinuta.

Ankara je utvrdila da je u petak dobila uvjeravanja američkog predsjednika Donalda Trumpa da će Washington prekinuti dopremu oružja YPG-u.

Turska smatra YPG sirijskim ogrankom turske Radničke partije Kurdistana (PKK) koju ona i njeni zapadni saveznici smatraju “terorističkom organizacijom”.

Izvor: Agencije