Plan Bangladeša: Rohinje smjestiti na otok izložen poplavama

Više od 600.000 Rohinja potražilo je utočište u Bangladešu (EPA)

Bangladeš je odobrio projekt od 280 milijuna dolara za pretvaranje izoliranog otoka izloženog poplavama u Bengalskom zaljevu u privremeno utočište za 100.000 Rohinja, muslimanske manjine koja bježi pred nasiljem u susjednom Mijanmaru.

Odluka je donesena nekoliko dana nakon što je Bangladeš postigao dogovor o repatrijaciji Rohinja u Mijanmar kako bi se smanjio pritisak na izbjegličke logore.

Vlada Bangladeša odobrila je plan ulaganja u otok Bhashan Char, poznat i kao Thenger Char, unatoč kritikama humanitarnih djelatnika, koji tvrde da je otok gotovo nenastanjiv.

Ministar planiranja Mustafa Kamal rekao je da će biti potrebno vremena da se izbjeglice vrate u domovinu te da Bangladeš u međuvremenu treba mjesto gdje će ih udomiti.

Projekt smještanja 100.000 izbjeglica na otok bit će gotov do kraja 2019., najavio je Kamal.

“Mnogi ljudi žive u teškim uvjetima”, rekao je Kamal, opisavši priljev izbjeglica kao “prijetnju i sigurnosti i okolišu”.

Otok uglavnom poplavljen

Više od 600.000 Rohinja potražilo je utočište u Bangladešu nakon što je vojska većinski budističkog Mijanmara krenula u snažnu protuustaničku operaciju nakon napada pripadnika Rohinja na vojnu bazu i policiju 25. kolovoza.

Ministar vanjskih poslova Bangladeša Abul Hassan Mahmood Ali u rujnu je zatražio međunarodnu potporu za prebacivanje Rohinja na otok.

Bangladeš, jedna od najsiromašnijih i najnaseljenijih država svijeta, planira graditi na otoku koji je nastao iz naplavljenog mulja u delti rijeka na obali Bangladeša prije samo 11 godina. Otok redovito biva poplavljen tijekom razdoblja monsuna od lipnja do rujna, a nalazi se dva sata vožnje brodom od najbližeg naselja.

Bangladeš i Mijanmar dogovorili su se krajem prošlog tjedna da prihvate pomoć Visokog povjereništva UN-a za izbjeglice (UNHCR) u repatrijaciji stotina tisuća muslimana Rohinja, potrvdio je ranije ministar Ali.

Dvije vlade potpisale su sporazum kojim su dogovoreni uvjeti procesa repatrijacije i povratka Rohinja u Mijanmar za dva mjeseca.

Izvor: Agencije