Macron priznao zločine u doba kolonizacije

'Afrika nije ni izgubljena ni spašena, to je centralni kontinent, ovdje se sudaraju svi današnji izazovi', rekao je Macron (Reuters)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da su “zločini evropske kolonizacije nesporni”, u govoru na Univerzitetu u Ouagadougouu, glavnom gradu Burkine Faso, pozivajući na “novi odnos” s Afrikom.

“Bilo je grešaka i zločina, velikih stvari i sretnih priča”, ali “zločini evropske kolonizacije nesporni su”, rekao je Macron.

“Zajedno ćemo obnoviti ne samo francusko-afrički dijalog nego i projekt naša dva kontinenta, novi odnos koji ćemo uspostaviti na najboljem nivou” između Afrike i Evrope, rekao je.

“Afrika nije ni izgubljena ni spašena, to je centralni kontinent, ovdje se sudaraju svi današnji izazovi”, ocijenio je.

Borba protiv kriminala 

Ponovio je spremnost da pomogne u uspostavi multinacionalnih snaga G5 Sahel za borbu s oružanim grupama. “Vrijeme je da zaustavimo vjerski ekstremizam”, istaknuo je, zatraživši od “Katara, Turske i Irana da se snažno zauzmu u toj borbi”.

Najavio je da će “iznijeti evroafričku inicijativu” za “borbu s kriminalnim organizacijama i krijumčarskim mrežama” koje iskorištavaju migrante iz zemalja južno od Sahare, od kojih su neki pretvoreni u robove.

Macron je obećao i da će Francuska biti “povlašteni partner Afrike” u borbi s klimatskim promjenama, istaknuvši da “energiju treba učiniti dostupnijom, ali i čišćom”.

Izvor: Agencije