Fidesz dovodi u pitanje evropsku rezoluciju o izbjeglicama

Sorosevo Otvoreno društvo odbacilo tvrdnje mađarske Vlade (EPA)

Mađarska vladajuća partija Fidesz pokrenut će parlamentarnu raspravu o nedavno usvojenoj rezoluciji Evropskog parlamenta, za koju ta stranka smatra da utire put primjeni takozvanog Sorosevog plana, izjavio je glasnogovornik poslaničke grupe Fidesza Janosz Halasz.

On je na konferenciji za novinare rekao da je ta, kako je naveo, “promigrantska” rezolucija, uz podršku “saveznika [američkog finansijera] Georgea Sorosa i mađarske ljevice”, opasnija od bilo koje prethodne rezolucije EP-a, prenosi agencija MTI.

Halasz kaže da ta rezolucija podrazumijeva kvote za naseljavanje migranata bez gornje granice, automatsku raspodjelu migranata koji ulaze u EU, legalizaciju ekonomske migracije, prošireno i ubrzano priključivanje članova porodice migrantima, uključivanje “nevladinih organizacija Sorosevog tipa” u međunarodne procedure, suženje nacionalnih ovlaštenja i kažnjavanje zemalja koje odbacuju “prisilno naseljavanje”.

‘Sorosev plan’

Kako je istakao, svi ti elementi rezolucije su dio “Sorosevog plana” i očigledno postoji pokušaj da se to nametne preko donosilaca odluka u Briselu i država članica.

Halasz kaže i da neki članovi EP-a smatraju da bi one države članice Evropske unije koje ne saglase s rezolucijom trebalo jednostavno ignorirati i prinuditi da je primijene.

Glasnogovornik poslaničke grupe Fidesza istakao je da Parlament koji je mađarski narod izabrao ima sva prava formirati svoje mišljenje, a svaki poslanik bi trebao iznojeti jasan stav o rezoluciji EP-a, navodi mađarska agencija.

Američki investitor George Soros osudio je prošle sedmice kampanju mađarske Vlade protiv njega kao “iskrivljenu i lažnu” te rekao da joj je svrha stvoriti lažnog vanjskog neprijatelja.

Soros (86) je mađarski Jevrej, koji je, zbog dugotrajne podrške liberalima i vrijednostima otvorenog društva u istočnoj Evropi, u sukobu s desničarskim nacionalistima, pogotovo s Vladom mađarskog premijera Viktora Orbana.

Iskrivljenja i potpune laži

Orban, koji će se suočiti s izborima u aprilu 2018. godine, prošlog je mjeseca svojim glasačima izrekao sedam tvrdnji što ih je pripisao Sorosu.

U jednoj od njih Soros navodno poziva EU da smjesti milion izbjeglica na godinu i da svakome plati 1.000 eura.

“Izjave … sadrže iskrivljenja i potpune laži, koje namjerno dezinformiraju Mađare u vezi sa Sorosevim stavovima o migrantima i izbjeglicama”, piše u izjavi koju je objavio Sorosev fond Otvoreno društvo.

Izvor: Agencije