CDU za veliku koaliciju sa SPD-om

Angela Merkel: Stav CDU-a probudio je nade u ponovnu 'veliku koaliciju', kakva je bila na vlasti u protekle četiri godine (EPA)

Vodeći članovi Kršćanskodemokratske unije njemačke kancelarke Angele Merkel saglasili su se u nedjelju navečer, nakon četvorosatnog sastanka, da nastave s nastojanjima da formiraju “veliku koaliciju” sa Socijaldemokratskom partijom Njemačke kako bi se izašlo iz političkog ćorsoskaka u koji je upala ta država s najvećom privredom u Evropi, prenosi agencija Reuters.

Navodi se kako je kancelarka Merkel, čiji je četvrti mandat prije sedmicu dana stavljen pod znak pitanja, kada su trostranački koalicioni pregovori s Partijom slobodnih demokrata i Zelenima propali, dobila u petak od SPD-a politički “konopac za spašavanje”, nakon što je ta stranka promijenila stav i pristala na pregovore s njom.

Reuters navodi kako je to probudilo nade u ponovnu takozvanu veliku koaliciju, kakva je bila na vlasti u protekle četiri godine.

Pregovori početkom 2018. godine?

“Čvrsti smo u namjeri da imamo efikasnu vladu. Mi čvrsto vjerujemo kako ovo nije manjinska vlada, već savez s parlamentarnom većinom. To je velika koalicija”, kazao je novinarima nakon sastanka vodstva CDU-a konzervativni premijer pokrajine Schleswig-Holsttein Daniel Guenther.

Julia Kloeckner, zamjenica predsjednice CDU-a Angele Merkel, izjavila je u ponedjeljak da će se pregovori o formiranju koalicione vlade Njemačke sa SPD-om vjerovatno dogoditi tek početkom sljedeće godine.

Ona je za državnu televiziju ARD rekla da je temeljitost mnogo važnija od brzine, prenosi AP.

Većina Nijemaca za veliku koaliciju

Horst Seehofer, lider bavarske Kršćanskosocijalne unije, koja je sestrinska stranka CDU-a, podržao je prethodno eventualni savez SPD-a s konzervativnim blokom, založivši se za novu “veliku koaliciju”, kako bi se okončao postizborni politički ćorsokak u Njemačkoj.

“Savez konzervativaca i SPD-a je najbolja opcija za Njemačku – bolja u svakom slučaju od koalicije s FDP-om i Zelenima, novih izbora ili manjinske vlade”, rekao je Seehofer za nedjeljno izdanje lista Bild.

Reuters navodi kako je istraživanje agencije Emnid, objavljeno u nedjelju, pokazalo kako 52 posto Nijemaca podržava veliku koaliciju.

Izvor: Agencije