Iran: Mohammed bin Salman je nezreo

Salman je rekao da navodnoj ekspanziji Irana treba stati na put (EPA)

Iran je saopćio da je saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman diskreditovan na međunarodnom planu zbog svog nezrelog ponašanja, javila je iranska državna televizija.

Ovaj komentar je uslijedio nakon što je Salman nazvao iranskog vrhovnog vođu Alija Khameneia “novim Hitlerom Bliskog istoka”.

“Niko na svijetu i u međunarodnoj areni ga ne priznaje zbog njegovog nezrelog i maloumnog ponašanja i opaski”, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Qassemi, prenosi Reuters.

Bez razmatranja posljedica

Američki diplomati, zajedno sa zvaničnicima iz Pentagona i Centralne obavještajne agencije, ranije su prokomentarisali su da se princ Mohammed bin Salman “ponaša nepromišljeno, bez dovoljnog razmatranja mogućih posljedica svog ponašanja”.

Komentar je uslijedio kao odgovor na pritvaranje desetina saudijskih visokih zvaničnika u akciji protiv korupcije, a istog dana je libanski premijer Saad al-Hariri iznenada bio ponudio ostavku dok je boravio u Rijadu, rekavši da se Iran i Hezbollah miješaju u poslove njegove zemlje.

Sunitska Saudijska Arabija i šiitski Iran dugo se nadmeću za prevlast u regiji i podržavaju različite strane širom Bliskog istoka.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO