Britanija: Za borbu protiv ruske propagande 112 miliona eura

Britanija je bezuvjetno posvećena održavanju evropske sigurnosti, navodi se iz ureda May (EPA)
Britanija je bezuvjetno posvećena održavanju evropske sigurnosti, navodi se iz ureda May (EPA)

Britanska premijerka Theresa May namjerava označiti Rusiju “neprijateljskom državom” i izdvojiti 100 miliona funti za borbu protiv ruske propagande.

“Moramo otvorenih očiju pratiti akcije neprijateljskih država, kao što je Rusija, koje pokušavaju uništiti našu zajedničku snagu”, reći će u petak May na samitu Istočnog partnerstva u Briselu, prema saopćenju njenog ureda.

U saopćenju se dodaje da će May obećati 100 miliona funti (112 miliona eura) za borbu “protiv (ruskog) dezinformiranja” u bivšoj sovjetskoj regiji tokom sljedećih pet godina, prenosi EU Observer.

“Samit naglašava da je od ključne važnosti da evropske zemlje zajedno rade na zaštiti naših zajedničkih vrijednosti i ideala”, kazat će britanska premijerka.

Posvećenost sigurnosti

May će također reći da Velika Britanija možda napušta Evropsku uniju, ali da ne napušta Evropu i da je “bezuvjetno posvećena održavanju evropske sigurnosti”, prenosi Beta.

Evropska unija formirala je posebnu radnu grupu Istočni Stratkom (Stratcom East), čiji je glavni zadatak zaustavljanje ruskih dezinformacija u istočnoj Evropi.

May će se pridružiti gotovo 20 čelnika EU-a, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel, ali ne i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, na samitu Istočnog partnerstva.

Na samitu će učestvovati i čelnici Armenije, Azerbejdžana, Gruzije, Moldavije i Ukrajine i šef diplomatije Bjelorusije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO