Sporazum Mijanmara i Bangladeša o povratku Rohinja

Strahote nad ženama i djevojkama Rohinjama počinili su pripadnici mijanmarske vojske (AP)
Strahote nad ženama i djevojkama Rohinjama počinili su pripadnici mijanmarske vojske (AP)

Mijanmar i Bangladeš danas su potpisali Memorandum o razumijevanju za povratak nekoliko stotina hiljada Rohinja muslimana u Mijanmar.

“Spremni smo ih primiti nazad što je prije moguće nakon što nam Bangladeš pošalje papire”, rekao je sekretar u Ministarstvu za rad, imigraciju i stanovništvo Mijanmara Myint Kyaing, misleći na to da Rohinje moraju popuniti registracijske papire prije povratka u Mijanmar, prenosi Reuters.

“Za Mijanmar je ovo od izuzetnog značaja jer pokazuje određeni napredak u rješavanju krize. Međunarodni pritisak i kritike zbog načina na koji Vlada i vojska postupaju u cijeloj ovoj situaciji neprestano rastu, tako da ovaj potez pokazuje kakav-takav napredak u nastojanjima da se pomogne izbjeglicama”, javlja iz Yangona reporter Al Jazeere Scott Heidler.

“Zvanična Dhaka, s druge strane, naravno, brine zbog stanja u kojem se izbjeglice nalaze, te šta će se desiti s privremenim izbjegličkim kampovima sljedećih mjeseci ako nešto ne bude riješeno. Dakle, za obje zemlje ovo je pozitivno jer pokazuje da se barem radi na rješavanju problema.”

Heidler dodaje da današnji Memorandum o razumijevanju “budi nadu, ali ne nudi mnogo detalja”.

“Još ne znamo mnogo, osim da je potpisan i da će na nivou ministarstava vanjskih poslova biti formirana radna grupa sa zadatkom da utvrdi detalje. Mijanmaru je ovaj memorandum bio potreban upravo zbog sve snažnijeg međunarodnog pritiska.”

UN: ‘Ratni zločini’

“Strahote nad ženama i djevojkama Rohinjama organizovali su i proveli pripadnici mijanmarske vojske, a mogle bi se tumačiti kao ratni zločini, zločini protiv čovječnosti i genocid”, rekla je danas izaslanica UN-a za seksualno nasilje u ratu Pramila Patten.

Patten, koja se sastala s mnogim žrtvama seksualnog nasilja u kampovima Rohinja na granici s Bangladešom, rekla je da u potpunosti podržava procjenu šefa UN-a za ljudska prava Zeida Ra'ada al-Husseina da su Rohinje žrtve etničkog čišćenja, prenosi AP.

Rohinje su pripadnici muslimanske manjine kojima je Mijanmar 1982. ukinuo građanska prava i ne priznaje ni termin “Rohinje”.

Državni sekretar SAD-a Rex Tillerson danas je također rekao da se u saveznoj državi Rakhine u Mijanmaru, gdje je većina Rohinja živjela, odvijalo etničko čišćenje.

Patten je na današnjoj konferenciji za štampu rekla da je seksualno nasilje doprinijelo egzodusu 620.000 Rohinja iz Mijanmara.

Vlada Mijanmara demantuje da je vojska te azijske države počinila ikakve zločine.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO