NATO 500 puta mjesečno meta cyber napada

Danas Amerika ima lidera koji je o svakome i svačemu na svijetu rekao ružnu riječ, osim o – Vladimiru Putinu, piše autor (Reuters)
Danas Amerika ima lidera koji je o svakome i svačemu na svijetu rekao ružnu riječ, osim o – Vladimiru Putinu, piše autor (Reuters)

Kevin Scheid, direktor agencije za komunikacije i informacije NATO-a, izjavio je kako Savez oko 500 puta mjesečno bude meta cyber napada.

Scheid je na godišnjoj Evropske agencije za odbranu u Briselu govorio o aktivnostima Saveza kada je riječ o cyber odbrani.

Rekao je kako razmjena informacija igra ključnu ulogu u razvoju sposobnosti zemalja u sektoru cyber odbrane.

Rano upozoravanje na napad

Uporedivši cyber napade s cunamijem, Scheid je ukazao na važnost sistema ranog upozoravanja.

“Cyber mreže NATO-a otprilike 500 puta mjesečno budu meta napada”, kazao je Scheid, koji nije dao mnogo informacija o tome.

Na sastanku ministara odbrane NATO-a održanog početkom mjeseca dogovoreno je osnivanje novog centra koji će doprinijeti u borbi protiv cyber napada.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon što takozvani ucjenjivački softver, poznat kao ransomware, inficira računalo, blokira pristup podacima na njemu i zahtijeva plaćanje otkupnine u zamjenu za ponovni pristup. Softver se širi velikom brzinom zbog buga u Microsoftovom operativnom sustavu Windows.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO