HRW osudio novi saudijski zakon protiv terorizma

Novi zakon usvojen je u momentu kada princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman učvršćuje svoju vlast (EPA)

Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch osudila je novi zakon protiv terorizma koji je usvojila Saudijska Arabija, navodeći da omogućava vlastima da još više utišaju glas kritike u ovoj zemlji.

Zakon, usvojen ranije ovog mjeseca, uključuje do deset godina zatvorske kazne za vrijeđanje kralja i princa prijestolonasljednika, kao i smrtnu kaznu za druga djela “terorizma”, navodi Saudi Gazette i drugi mediji.

“Saudijske vlasti već planski ušutkavaju i zatvaraju nenasilne kritičare po lažnim optužbama”, rekla je Sarah Leah Whitson, direktorica HRW-a za Bliski istok.

“Umjesto da poboljšaju zakone koji nisu dobri, saudijske vlasti ih pogoršavaju, sa smiješnim prijedlozima da je kritika princa prijestolonasljednika djelo terorizma.”

Saudijske vlasti nisu komentirale navode HRW-a, koje stalno kritiziraju stanje ljudskih prava u ovoj zemlji.

‘Široke definicije terorizma’

Novi zakon usvojen je u momentu kada princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman učvršćuje svoju vlast na način koji nije zabilježen u ranijoj historiji ove zemlje.

Zakondavstvo, koje je zamijenilo stari zakon protiv terorizma iz 2014. godine, koji je također kritiziran, usvojeno je u momentu velike operacije saudijskih vlasti protiv visokih zvaničnika i biznismena u zemlji, uz tvrdnje da se radi o borbi protiv korupcije.

Novi zakon uvodi “veoma široke definicije” šta je djelo terorizma, koje nisu ograničene na nasilna djela, navode iz HRW-a.

“Kao terorizam definira se ‘uznemiravanje javnog reda’, ‘potresanje sigurnosti zajednice’ te ‘suspendiranje osnovnih zakona vladanja’, što je sve nejasno i saudijske vlasti to koriste da kazne mirne disidente i aktiviste”, dodaje se.

Specijalni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za ljudska prava u maju je zatražio da Saudijska Arabija prestane koristiti “neprihvatljive široke definicije terorizma” kako bi se obračunala s braniteljima ljudskih prava, piscima, blogerima i drugim kritičarima.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO