Cavusoglu: NATO nam ne da oružje, kupit ćemo ga od drugih

Mevlut Cavusoglu: Za stabilnost Balkana moramo svi sarađivati (Anadolija)

Turska je primorana zadovoljavati svoje potrebe iz drugih izvora, pošto joj neki saveznici iz Sjevernoatlantske alijanse odbijaju dati potrebno naoružanje za odbranu, izjavio je u četvrtak šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu, prenosi agencija Anadolija.

On se, u okviru zvanične posjete Italiji, u Rimu sastao s domaćim kolegom Angelinom Alfonsom i prisustvovao jubilarnom 10. tursko-italijanskom forumu.

Cavusoglu je komentirao sporazum koji je Turska potpisala s Rusijom o kupovini antiraketnog sistema S-400.

Kazao je kako Turska daje prioritet saveznicima iz NATO-a kada je u pitanju podmirenje odbrambenih potreba.

“Međutim, u posljednje vrijeme neki saveznici iz NATO-a pokazuju jak otpor kako ne bi Turskoj davali oružje i sisteme potrebno za odbranu. Moram štititi svoj zračni prostor. Od saveznika ne mogu dobiti potrebne sisteme i primoran sam to nabaviti sa drugih mjesta. Hitno mi to treba”, poručio je Cavusoglu.

Zajednički angažman u Siriji

On je, također, kazao kako Turska nije prva koja od Rusije nabavlja antiraketne sisteme i podsjetio kako Grčka ima ruske sisteme S-300.

Ukazujući na samit lidera Turske, Rusije i Irana u Sočiju u srijedu, Cavusoglu je rekao kako će tri zemlje nastaviti zajednički raditi na rješavanju sirijske krize, i to na bazi očuvanja teritorijalne cjelovitosti te države.

On je poručio kako će glavnu riječ u političkom procesu u Siriji imati narod te države, a kako će Turska nastaviti dijalog sa svim partnerima, uključujući Evropsku uniju, koja će imati važnu ulogu u budućem procesu obnove i ekonomskog oporavka ratom razorene Sirije.

Osvrnuvši se na nedavni skandal na vojnoj vježbi NATO-a u Norveškoj, Cavusoglu je kazao kako je Turska jedan od osnivača i najaktivnijih članova tog saveza i kako će to i dalje biti.

Ministar vanjskih poslova Turske je komentirao i odnose Turske s EU-om i kazao kako Ankara nema nikakvih problema s članicama, ali da antitursko raspoloženje u nekim dijelovima Evrope nije u skladu s temeljnim evropskim vrijednostima.

“Svi moraju shvatiti kako imamo pravo voditi višestranu vanjsku politiku”, rekao je Cavusoglu.

Saradnja na zapadnom Balkanu

On je dodao kako Turska nikoga ne ispituje i da niko nema pravo ispitivati i određivati Turskoj kuda će ići i razvijati odnose.

Naveo je i to kako je problem što se neke države smatraju šefovima Evrope, koji imaju ekskluzivno pravo raditi šta hoće.

“Kolega Angelino je lijepo rekao kako moramo sarađivati na zapadnom Balkanu. Međutim, iako ima dobre odnose s našim predsjednikom [Recepom Tayyipom] Erdoganom, francuski predsjednik Emmanuel Macron kaže kako će se ta regija zbližiti s Turskom ako Evropljani tamo ne odu. Zar je Turska njegov neprijatelj? Kandidat za kancelara Austrije je naš mladi prijatelj [Sebastian Kurz], koji sanja san o formiranju austro-ugarske imperije. Neka mu je sretno ako to može napraviti, ali kojim shvatanjem on kaže da je Turska njegov konkurent na Balkanu? Tako ne razmišljam, jer za stabilnost Balkana moramo svi sarađivati”, poručio je Cavusoglu.

Ističući kako su problemi i nesuglasice između Turske i EU-a moguće, Cavusoglu je kazao kako će ti odnosi imati normalan tok kada Turska bude tretirana kao ravnopravna strana za stolom.

Izvor: Agencije