Washington upozorio na etničko čiščenje Rohinja

Više od 640.000 Rohinja muslimana pobjeglo je u Bangladeš (EPA)

Nakon Ujedinjenih naroda, Sjedinjene Američke Države su u srijedu upozorile da je na djelu “etničko čišćenje Rohinja” u Mijanmaru, gdje je od kraja augusta više od 600.000 pripadnika te muslimanske manjine prisiljeno na bijeg od nasilja.

“Odgovorni za te okrutnosti moraju odgovarati”, rekao je američki državni sekretar Rex Tillerson u saopćenju, optuživši, među ostalima, neke od pripadnika vojske i snaga sigurnosti Mijanmara.

On nije isključio pokretanje američkih ciljanih sankcija protiv odgovornih za nasilje.

Tillerson je sredinom novembra posjetio Mijanmar, gdje se odvojeno sastao s vojnim zapovjednikom Min Aung Hlaingom i čelnicom civilne vlade Aung San Suu Kyi.

Pažljiv ton komunikacije

Od kraja augusta i nove drame muslimana Rohinja SAD je pažljivo izbjegavao osuđivati dobitnicu Nobelove nagrade za mir Suu Kyi, ali otvoreno govori o vojnoj odgovornosti.

Ujedinjeni narodi su 11. septembra upozorili na etničko čišćenje, ali američka administracija je do sada odbijala upotrijebiti taj termin i objašnjavala da analizira stanje.

“Nakon pomne i dubinske analize dostupnih podataka, jasno je da stanje na sjeveru države Rakhine predstavlja etničko čišćenje Rohinja”, izjavio je u srijedu Tillerson.

Izvor: Agencije