Policija ispitivala Netanyahua zbog korupcije

Ovo je već šesti put da izraelskog premijera policija ispituje u vezi s dva skandala (EPA)

Izraelska policija ispitivala je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua više od četiri sata zbog nekoliko korupcijskih skandala u koje su umiješani on i njegovi saradnici.

Glasnogovornik policije potvrdio je da je policija u ranim jutarnjim satima u nedjelju došla u Netanyahuovu rezidenciju, prenosi AP.

Prva istraga, vezana direktno za Netanyahua, odnosi se na to da je on nepropisno prihvatao raskošne poklone bogatih pristalica, uključujući i australijskog milijardera Jamesa Packera i holivudskog producenta Arnona Milchana, dok se druga istraga odnosi na njegov navodni pokušaj sporazuma s izdavačem Arnonom Mozesom iz medijske grupe Yediot Ahronot kako bi promovisao zakonodavstvo koje bi oslabilo njegovog glavnog konkurenta.

Negirao optužbe

Netanyahu je ispitivan povodom ovih slučajeva, a policija je navela da ga sumnjiči da je umiješan u podmićivanje, prevaru i pronevjeru.

Jedan od njegovih najbližih saradnika postao je glavni svjedok protiv njega.

Netanyahu je negirao sve optužbe.

Kako se navodi, ovo je već šesti put da izraelskog premijera ispituju u vezi s dva skandala koja još nisu ugrozila njegovu vladavinu, ali su smanjila njegov rejting u javnosti.

Izvor: Agencije