May poručuje Netanyahuu: Nelegalna naselja prepreka su miru

Britanska premijerka Theresa May izrazila je zabrinutost zbog nelegalnih naselja na Zapadnoj obali tokom sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, saopćeno je danas iz njenog kabineta.

“Oni su razgovarali o potrebi savladavanja prepreka za mir i istaknuta je zabrinutost zbog nelegalnih naselja”, navodi se u saopćenju, prenosi Reuters.

May je kazala da su nelegalna izraelska naselja prepreka miru te da Velika Britanija ostaje posvećena dvodržavnom rješenju, koje podrazumijeva državu Palestinu, javlja Independent.

Dvoje šefova vlada sastalo se danas u Downing Streetu kako bi obilježili 100. godišnjicu Balfourove deklaracije kojom su Britanci obećali “nacionalni dom za jevrejski narod”.

Netanyahu je novinarima prije odlaska u London rekao da će se slaviti “vrlo važna godišnjica”.

“Jako cijenim ovu gestu britanske premijerke i Vlade Velike Britanije. Palestinci kažu da je Balfourova deklaracija tragedija. To nije bila tragedija. Tragično je njihovo odbijanje da je prihvate i 100 godina kasnije”, rekao je on.

Protesti i proslave

Palestinci su masovnim protestima dočekali 100. godišnjicu Balfourove deklaracije. Demonstranti, koji su se okupili pred britanskim konzulatom u Jerusalemu, crnim zastavama podsjetili su na stradanje koje je uzrokovala, kako kažu, “historijska greška Velike Britanije”.

S druge strane, Izraelci slave Deklaraciju, koja im je omogućila uspostavljanje države. Arthur Balfour u Tel Avivu ima status heroja, a nekoliko ulica i škola u Izraelu nazvano je po njemu.

Balfourova deklaracija zapravo je pismo, na jednoj stranici i sa 67 riječi, što ih je britanski ministar vanjskih poslova Arthur James Balfour uputio lordu Walteru Rothschildu, vođi jevrejske zajednice u Engleskoj, 2. novembra 1917. godine.

U pismu se kaže da Vlada Velike Britanije podržava prijedlog stvaranja “nacionalnog doma za jevrejski narod” pod uvjetom da taj čin neće negativno utjecati na arapsko stanovništvo već nastanjeno u Palestini.

Ta britanska inicijativa bila je važan korak u procesu koji je u konačnici 1948. doveo do proglašenja nezavisnog Izraela.

Abbas: ‘Britanija treba priznati Palestinu’

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas napisao je za The Guardian uoči godišnjice da je ime britanskog ministra Balfoura nepoznato mnogim Britancima, ali da 12 miliona Palestinaca “itekako zna za njega”.

“Obećao je zemlju koju nije mogao obećati jer nije bila njegova, ignorišući politička prava onih koji su tamo već živjeli. Za palestinski narod, moj narod, događaji koje je izazvalo ovo pismo bili su razorni i dalekosežni”, napisao je on.

Deklaracija nije nešto što treba slaviti, smatra Abbas, svakako ne dok “jedan od pogođenih naroda i dalje pati zbog takve nepravde”.

“Ravnoteža se mora ponovno uspostaviti, a Velika Britanija nosi veliki dio odgovornost u vodstvu na tom putu”, istaknuo je Abbas, pozivajući Veliku Britaniju da prizna palestinsku državu.

Johnson: ‘Dvije države za dva naroda’

Britanski šef diplomatije Boris Johnson prije nekoliko dana rekao je da je jedino održivo rješenje za sukob između Izraela i Palestinaca “rješenje s dvije država” koje bi uključilo stvaranje nezavisne palestinske države.

U tekstu objavljenom u nedjelju u dnevnom listu The Telegraph Johnson je podsjetio na stav Londona o izraelsko-palestinskom pitanju.

“Uopće ne sumnjam da je jedino održivo rješenje ono s dvije države za dva naroda”, napisao je Johnson.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Palestinci su masovnim protestima dočekali stotu godišnjicu Balfourove deklaracije. Dokument kojim je Velika Britanija 1917. godine obećala Jevrejima stvaranje nacionalne države na tlu Palestine, doveo je do egzodusa više stotina hiljada arapskih stanovnika. Demonstranti koji su se okupili pred britanskim konzulatom u Jerusalimu, crnim zastavama su podsjetili na stradanje koje je uzrokovala, kako kažu, “historijska […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO