Vlada Slovenije: Sirijac će biti deportovan

Premijer Cerar ranije je kazao da treba poštivati odluke sudova, ali i uvažiti humanitarni aspekt slučaja (Arhiva)

Nastavit će se postupak deportacije sirijskog izbjeglice Ahmada Shamieha iz Slovenije u Hrvatsku, objavila je Vlada Slovenije.

Glavna sekretarka Vlade Lilijana Kozlovič rekla je da postupak deportacije Shamieha ni u jednom trenutku nije bio zaustavljen, a u Vladi nije došlo do saglasnosti o tome da mu se dopusti produženi privremeni boravak.

Produženje boravka sugerisao je premijer Miro Cerar, pod pritiskom civilnih udruženja i nekih političkih stranaka, riječima da treba poštivati odluke sudova, ali i uvažiti humanitarni aspekt tog slučaja.

Izručenje u Hrvatsku

Deportacija Shamieha trebala bi se izvršiti u roku najviše pet mjeseci u koordinaciji s hrvatskim tijelima, a mediji navode da na izručenje u Hrvatsku čekaju još tri ilegalna migranta kojima je u Sloveniji uskraćen azil.

Najveća slovenska opozicijska stranka, koju vodi bivši premijer Janez Janša, u srijedu je zbog “slučaja Shamieh” u parlamentarnu proceduru uvrstila glasanje o ustavnoj tužbi protiv premijera, što je Cerar komentarisao kao “politikantski manevar” opozicije kako bi se otežalo djelovanje Vlade pred kraj mandata, uoči parlamentarnih izbora predviđenih za sredinu iduće godine.

Janšina stranka tvrdi da se Cerar izjavama o tom slučaju suprotstavio konačnim sudskim odlukama da pravo na traženje azila u Sloveniji imaju samo oni migranti koji u Sloveniju dođu kao u prvo odredište u Evropskoj uniji.

Izvor: Agencije