Video: Novo nevrijeme u Atini, potraga za nestalima

Poplave su u predgrađima Atine do sada odnijele najmanje 16 života (EPA)

Novo nevrijeme pogodilo je Atenu dok spasilačke ekipe nastavljaju potragu za šest nestalih osoba u poplavama u zapadnom predgrađu grčke prijestolnice koje su dosad odnijele 16 života.

Velika oluja, praćena obilnim padalinama, ponovno je pogodila Atenu zbog čega je poplavljena glavna prometnica u jednom od zapadnih predgrađa. Promet je u prekidu.

Vatrogasna služba je priopćila da je primila 910 poziva za pomoć u posljedna tri dana. Pripadnici te službe su dosad spasili 96 ljudi koji su bili zarobljeni u vozilima i kućama.

Ukupno se šest osoba vode kao nestale u Mandri, zapadnom predgrađu Atene, potvrdili su službeni izvori. 

Ovo su najgore poplave koje su posljednjih desetljeća pogodile atensko područje, navodi AP.

Izvor: Dimitris Kontogeorgis – Facebook via Storyful

Stanovnici zapadnih predgrađa pokušavaju očistiti nered koji su izazvale poplave, pretvorivši ulice u bujice pune blata.

Od 23 ozlijeđene osobe, 12 se još nalazi u bolnici, među kojima je i 82-ogodišnja žena za koju se navodi da je u ozbiljnom stanju na odjel za intenzivnu negu, potvrdio je Nacionalni centar za zdravstvene operacije.

Proglašena nacionalna žalost

Ranije je grčki premijer Alexis Tsipras proglasio nacionalnu žalost.

“Ovo su vrlo teški trenuci za Grčku. Proživljavamo veliku katastrofu”, rekao je Tsipras u obraćanju javnosti, prenosi Reuters.

Grčki premijer je naveo da će bez odlaganja biti usvojene mjere podrške za ugrožena domaćinstva i poduzeća.

Prema navodima dužnosnika, najmanje 500 domova i poslovnih prostorija je oštećeno.

Neki stanovnici su bili primorani da se popnu na krovove i balkone, dok je bujica nosila mnoge automobile, rušeći zidove kuća.

Bujične poplave, koje su uslijedile nakon teške oluje tokom noći, nosile su sa sobom vozila, urušavale zidove, potopile ribarske brodove i preplavile dio glavne autoceste.

Obilne kiše ovog tipa nisu uobičajena pojava u Grčkoj, gdje slaba infrastuktura može građane dovesti u rizičnu situaciju u slučaju poplava, napominje Reuters.

Izvor: Agencije