Usvojen američki vojni budžet ‘težak’ 700 milijardi dolara

Vojska, Vojnici, SAD
Trump može, navodi list, tražiti ovlasti za borbu na Bliskom istoku na osnovu tri zakona (EPA)

Američki Kongres odobrio je gotovo 700 milijardi dolara za obranu u idućoj proračunskoj godini, što je više od onoga što je predsjednik Donald Trump tražio.

Senat je jednoglasno donio taj zakon, nakon što je to, prethodno, učinio i Zastupnički dom.

Američki predsjednik koji je obećao da će “obnoviti” oružane snage, učiniti ih “većim i snažnijim”, treba još potpisati zakon da bi stupio na snagu, prenosi AFP.

Iznos je za 15-ak posto veći nego za 2016. godinu, posljednju u kojoj je u Bijeloj kući bio Barack Obama, ali i za 26 milijardi više od proračuna koji je tražila Bijela kuća.

Suočeni s prijetnjom sjevernokorejskih balističkih raketa, američki zastupnici su odobrili i iznimno povećanje – za oko 50 posto – proračuna Agencije za proturaketnu obranu koji s 8,2 milijarde raste na 12,3 milijardi kako bi se financirali deseci novih presretača.

Pomoć Ukrajini i Izraelu

Iz novog proračuna financirat će se kupnja nove vojne opreme, pa tako i 90 novih lovaca F35 (što je 20 više nego što je Trump tražio), desetaka helikoptera, novih tenkova i oklopnih vozila te 14 novih brodova i podmornica (pet više od traženog).

Plaća vojnika porast će za 2,4 posto.

Ukrajina dobiva 350 milijuna dolara pomoći za sigurnost. Izrael će dobiti 705 milijuna za sustav proturaketne obrane.

Zakon se odnosi na proračunsku godinu 2018. koja je počela 1. listopada 2017. godine.

Izvor: Agencije