SAD: Pregovori s Pjongjangom kad zaustavi nuklearni program

Američki ministar odbrane Jim Mattis rekao je da bi postojala prilika za razgovore između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država kad bi Pjongjang prestao testirati i razvijati svoje nuklearne i raketne programe. 

“Ako bi prestali testirati, razvijati i izvoziti svoje oružje, tada bi postojala prilika za pregovore”, rekao je Mattis novinarima na letu vojnog aviona. 

Iako Washington uzima u obzir sve opcije za rješavanje sjevernokorejske krize, uključujući vojnu intervenciju, ističe kako za to preferira diplomatsko rješenje. 

Tokom prošlosedmične posjete Seulu američki predsjednik Donald Trump upozorio je Sjevernu Koreju da je spreman iskoristiti cijeli raspon američke vojne snage za zaustavljanje bilo kakvog napada, ali i za stvaranje pritiska na Pjongjang kako bi se “postigao dogovor”. 

Trump je razgovore sa Sjevernom Korejom ranije nazvao gubitkom vremena, te nije ponudio jasan put za njih.

Pjongjang je dao do znanja da nije zainteresovan za diplomatski put, barem dok ne razvije projektil s nuklearnom bojevom glavom koji može stići do američke teritorije. 

Zabrinutost Južne Koreje

Posljednji nuklearni test Sjeverne Koreje dogodio se prije gotovo dva mjeseca, no američki zvaničnici ističu da ne postoje pokazatelji da je ta izolovana država zaustavila razvoj nuklearnog naoružanja. 

Mattis je istakao da američka vojska pažljivo proučava zašto u proteklom razvoju nije bilo novih testiranja projektila, no odbio je otkriti koji bi mogli biti razlozi za to.

U Južnoj Koreji postoji zabrinutost da bi bilo kakav potencijalni američki napad na nuklearni i projektilski program Sjeverne Koreje mogao izazvati osvetu Pjongjanga protiv Seula. 

Jedan visoki južnokorejski zvaničnik ranije ove sedmice naglasio je da Trump “pod bilo kakvim uvjetima” ne smije pokretati vojnu akciju protiv Sjeverne Koreje bez pristanka vlade u Seulu. 

Izvor: Agencije