Predsjednik Zimbabvea prvi put se pojavio u javnosti

Mugabe, njegova supruga Grace i dva ključna zvaničnika njene političke frakcije G40, nalaze se u pritvoru u Mugabeovoj rezidenciji "Plava kuća" (EPA)

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe prvi put se danas pojavio u javnosti poslije smještanja u kućni pritvor i preuzimanja vojne kontrole u zemlji u srijedu, javio je Reuters.

Mugabe se pojavio na ceremoniji povodom završetka godine na državnom univerzitetu u Harareu koju je otvorio. Nosio je plavo-žutu akademsku odoru i kapu.

Nekoliko hiljada diplomaca i gostiju “Otvoreng univerziteta” ustali su kada se pojavio Mugabe. Na podiju, Mugabe je zajedno sa prisutnima otpjevao himnu, onda je otvorio ceremoniju, a prisutni su aplaudirali.

Vojska Zimbabvea je prethodno saopštila da nastavlja pregovore sa Mugabeom o njegovoj ostavci dok traga za onima koji su bili bliski lideru i njegovoj supruzi.

Državni mediji su objavili saopštenje vojske u kojem se navodi da traju pregovori sa Mugabeom koji “napreduju”, prenosi AP.

Snage državne odbrane su saopštile da je “značajan napredak ostvaren u njihovoj operaciji istrebljenja kriminalaca oko predsjednika Mugabea” i dodale da su uhapsile neke iako su drugi i dalje na slobodi.

U saopštenju se navodi da “trenutni kontakt” vojske Zimbabvea “sa glavnokomandujućim predsjednikom Robertom Mugabeom napreduje a građani će o ishodu biti obaviješteni što je prije moguće”.

Kako je agencija prenijela u četvrtak, državni list Zimbabvea objavio je nove fotografije sastanka predsjednika Roberta Mugabea sa komandantom vojske, generalom Constantinom Chiwengaom, dok se razgovori o razrješenju političke krize i mogućem okončanju Mugabeove višedecenijske vladavine nastavljaju.

Lider opozcije Morgan Tsvangirai je poručio da bi Mugabe trebalo da podnese ostavku u interesu zemlje.

Mugabe želi da odsluži mandat

Istovremeno, agencija Reuters je javila, pozivajući se na neimenovane političke izvore, da Mugabe insistira da je i dalje jedini legitimni šef države i odbija da preda vlast, ali i da je pritisak na njega sve veći da prihvati ponude koje bi na miran način razriješile situaciju.

Izvor koji je razgovarao sa zvaničnicima koji se nalaze sa Mugabeom i njegovom suprugom u raskošnoj “Plavoj kući”, tvrdi da 93-godišnji Mugabe ne namjerava da podnese ostavku prije izbora zakazanih za sljedeću godinu.

“To je neka vrsta slijepe ulice. Oni insistiraju da predsjednik mora da okonča svoj mandat”, kazao je izvor.

Privremeno vojno preuzimanje vlasti ukazuje na kolaps za manje od 36 sati čitavog sistema sigurnosti i političkog pokroviteljstva koji je održavao Mugabea na vlasti 37 godina, poznatog kao “Veliki stari čovjek” afričke politike, podsjetio je Reuters.

Mugabe, njegova supruga Grace i dva ključna zvaničnika njene političke frakcije G40, nalaze se u pritvoru u Mugabeovoj rezidenciji “Plava kuća” u Harareu, i insistiraju da 93-godišnji Mugabe odsluži do kraja predsjednički mandat, javio je prethodno Reuters.

Navodi se da se, zajedno sa Mugabeom i njegovom suprugom, u pritvoru nalaze ministri koji su pobjegli u “Plavu kuću” nakon što su trupe napale njihove kuće u akciji izvedenoj u noći između utorka i srijede, za koju vojska Zimbabvea tvrdi da nije bila puč.

Katolički sveštenik posreduje u pregovorima koji imaju za cilj eventualni odlazaka iz politike predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea, iako ovaj 93-godišnjak insistira da može da bude uklonjen samo glasanjem za novo vodstvo vladajuće stranke.

Izvor: Agencije