Pogibije civila u napadu ISIL-a u Deir ez-Zoru

Među najmanje deset civila ubijenih u granatiranju koje su sirijske snage izvele na Istočnu Ghoutu ima šestero djece (AP)

Najmanje 26 osoba ubijeno je u petak na istoku Sirije u napadu automobilom bombom na izbjeglice koji se pripisuje oružanoj grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL), saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Dvanaestero djece među poginulima je u tom napadu koji je izvršen na grupu izbjeglica u pokrajini Deir ez-Zor, gdje pripadnici ISIL-a gube teren u ofanzivama kojima ih se pokušava protjerati iz Sirije.

“Ranjeni su deseci osoba. Broj poginulih mogao bi porasti jer ima teško ranjenih”, pojasnio je direktor SOHR-a Rami Abdelrahman.

Sirijska državna agencija SANA javlja da je poginulo najmanje 20, a ranjeno 30 osoba u području između Al-Jafre i Al-Konika, koji se nalaze južno od grada Deir ez-Zora i pod kontrolom su Vlade Sirije.

Napad u Istočnoj Ghouti

Raseljeni su se kretali u susjednu pokrajinu Hasake, na sirijskom sjeveroistoku, gdje su postavljeni logori za njihov prihvat na kurdskoj teritoriji, precizirao je šef SOHR-a.

U pokrajni Deir ez-Zor trenutno se vode dvije odvojene ofanzive kojima se od ISIL-a pokušavaju preuzeti posljednji dijelovi teritorije.

Jednu ofanzivu vode režimske snage uz pomoć ruske avijacije, a drugu kurdski i arapski borci Sirijskih demokratskih snaga, koji imaju podršku Washingtona.

Ranije u petak SOHR je objavio da je šestero djece među najmanje deset civila ubijenih u granatiranju koje su sirijske snage izvele na Istočnu Ghoutu (kod Damaska), a ovaj lokalitet pod kontrolom je pobunjenika.

Izvor: Al Jazeera i agencije