Papa kritizira neravnopravnost u pristupu zdravstvenoj zaštiti

Papa u svojoj kritici nije direktno spomenuo nijednu zemlju (EPA)

Papa Franjo osudio je neravnopravnost u pristupu zdravstvenoj zaštiti, posebno u bogatim zemljama, kazavši da vlade imaju dužnost osigurati opće dobro za sve svoje građane.

“Sve sofisticiranija i skuplja liječenja dostupna su sve manjim i privilegiranijim dijelovima stanovništva”, rekao je papa u govoru na konferenciji evropskih članova Svjetskog medicinskog udruženja, prenosi Hina.

“To postavlja pitanja o održivosti pružene zdravstvene zaštite i onome što bi se moglo nazvati sistematskom tendencijom jačanja neravnopravnosti u zdravstvenoj zaštiti”, rekao je.

Ta tendencija, kazao je Papa, očita je kada se uspoređuju zdravstveni sistemi između zemalja i kontinenata, ali i u bogatijim zemljama gdje “postoji rizik da pristup zdravstvenoj zaštiti više ovisi o finansijskim resursima pojedinca nego njegovim stvarnim potrebama za liječenjem.”

Nije spomenuo nikoga konkretno

Papa nije, međutim, direktno spomenuo nijednu zemlju.

Zdravstvo je velik problem u Sjedinjenim Američkim Državama, čiji je predsjednik Donald Trump obećao da će ukinuti Zakon o dostupnoj zdravstvenoj zaštiti, koji je uveo njegov prethodnik Barack Obama u želji da omogući i siromašnijim kućanstvima da imaju zdravstveno osiguranje.

Papa je naglasio da zakoni o zdravstvenom osiguranju trebaju “široku viziju i obuhvatan pogled na ono što najučinkovitije promiče opće dobro u svakoj konkretnoj situaciji.”

Izvor: Agencije