Moskva ponovno koči istragu o hemijskom oružju u Siriji

Francuska tvrdi da je japanski prijedlog pragmatičan (EPA)

Vijeće sigurnosti UN-a ponovno se danas sastalo kako bi raspravljalo o produžetku mandata misije Organizacije za zabranu hemijskog oružja u Siriji za mjesec dana.

Nakon što ni ruska ni američka rezolucija nisu dobile podršku u Vijeću sigurnosti UN-a, članice VSUN-a razgovarale su o japanskoj rezoluciji o produžetku mandata misije iza zatvorenih vrata, prenosi AP.

Međutim, Reuters navodi, pozivajući se na nekoliko diplomata Vijeća, da se Rusija protivi japanskom nacrtu rezolucije da se za mjesec dana produži međunarodna istraga o napadima hemijskim oružjem u Siriji. 

Dok su se odvijali pregovori iza zatvorenih vrata o nacrtu teksta, Rusija je svojim kolegama u Vijeću, koje ima 15 članica, poručila da ne može prihvatiti nacrt rezolucije, da ne želi da tijelo pokaže lažno jedinstvo i troši ičije vrijeme, tvrde diplomati koji su tražile da ostanu anonimni. 

Pragmatičan pristup

Ambasador Francuske u UN-u François Delattre nazvao je japanski nacrt rezolucije “pragmatičnim prijedlogom koji može otvoriti vrata da se izađe iz pat-pozicije”, dodaje AP. 

U nacrtu rezolucije traži se od generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa i šefa Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja da podnesu prijedloge u roku 20 dana o strukturi i metodama rada tijela stručnjaka Zajedničkog istražnog mehanizma. 

Navodi se da bi prijedlozi trebali odražavati poglede članica Vijeća, koje su duboko podijeljene. 

Izvor: Agencije