Mađarska optužila SAD za miješanje u izbore

'Političko nasilje u Bosni i Hercegovini potencijalni je destabilizujući faktor na zapadnom Balkanu', navodi se iz State Departmenta (Reuters)

Vlada Mađarske optužila je američki State Department za miješanje u izbornu kampanju u toj zemlji.

Ministarstvo vanjskih poslova Mađarske pozvalo je otpravnika poslova SAD-a u Budimpešti Davida Kostelancika na razgovor nakon što je ured State Departmenta za demokratiju, ljudska prava i rad (DRL) 7. novembra objavio da će namijeniti do 700.000 američkih dolara za “projekte koji povećavaju pristup građanima objektivnim informacijama o domaćim i globalnim pitanjima u Mađarskoj”.

State Department objavio je na svom sajtu da je cilj DRL-a podrška medijima van Budimpešte u izvještavanju na osnovu činjenica i povećanje njihove publike i ekonomske održivosti, prenosi Politico.

‘Američka intervencija u unutrašnju politiku’

Iako će sredstva iz SAD-a biti osigurana najranije tek u maju 2018, odnosno nakon izbora u Mađarskoj, Budimpešta tvrdi da se ovo finansiranje svodi na američku intervenciju u unutrašnju politiku.

“Mislimo da je ovo veoma čudna stvar, smatramo to neuobičajenim korakom među saveznicima”, rekao je novinarima šef Kabineta premijera Janos Lazar.

On je dodao da se planovi State Departmenta za finansiranje svode na “miješanje u izbornu kampanju” i da nije jasno “koji je cilj američkog State Departmenta”.

Ministarstvo vanjskih poslova Mađarske već se žalilo na interes State Departmenta za mađarske medije u oktobru, kad je Kostelanick pozvan da objasni svoj govor o odbrani slobode štampe.

Izvor: Agencije