Kina i Rusija održat će zajedničku proturaketnu vježbu

Kina i Rusija imaju blisku vojnu i diplomatsku suradnju (Reuters)

Ruska i kineska vojska će idućeg mjeseca održati zajedničku proturaketnu vježbu u Pekingu, objavilo je u petak kinesko ministarstvo odbrane usred sve veće zabrinutosti dvije države oko postavljanja američkog proturaketnog štita u Južnoj Koreji.

Kina i Rusija protive se postavljanju američkog raketnog sistema THAAD u Južnoj Koreji dok Seul i Washington tvrde kako je on potreban za odbranu od prijetnje iz Sjeverne Koreje.

Kina i Rusija smatraju kako taj sistem neće pomoći smanjivanju tenzija sa Sjevernom Korejom, a Peking strahuje i da THAAD-ov moćni radarski sistem može dostignuti duboko u kinesku teritoriju, što smatra prijetnjom državnoj sigurnosti.

Kinesko ministarstvo odbrane saopćilo je da će se vježba održati između 11. i 16. decembra.

Nošenje sa provokativnim napadima

Njen cilj je uvježbavanje zajedničke odbrane protiv raketa i nošenja s “naglim i provokativnim napadima” balističkim i krstarećim raketama na teritorije dviju država.

“Vježba nije usmjerena na nekog trećeg”, naglašava se u saopćenju ministarstva.

Iako su se Kina i Južna Koreja prošlog mjeseca složile da će krenuti dalje oko svog dugogodišnjeg spora zbog THAAD-a koji je imao negativne posljedice na južnokorejske tvrtke oslonjene na kineske potrošače, Peking se i dalje protivi tom sistemu.

Kina i Rusija imaju blisku vojnu i diplomatsku saradnju, te su ponovo pozivale na mirno rješenje nuklearne i raketne krize oko Sjeverne Koreje.

Izvor: Agencije