Izvinjenje NATO-a zbog Erdogana među ‘neprijateljima’ na vježbi

Vježba se odvijala u Zajedničkom ratnom centru NATO-a (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izvinio se Turskoj nakon “incidenta” tokom vojne vježbe u Norveškoj, kada je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, kako tvrdi, bio predstavljen kao “neprijatelj”, prenose agencije.

“Izvinjavam se zbog izazvane uvrede. Incidenti su bili rezultat djelovanja pojedinca i ne odražavaju mišljenja NATO-a”, objasnio je Stoltenberg u pisanoj izjavi.

“Turska je poštovani saveznik NATO-a koji pruža važan doprinos sigurnosti Sjevernoatlantskog saveza.”

Turski predsjednik Erdogan objavio je u petak da je povukao turske vojnike koji su učestvovali u ovim manevrima zasnovanim na računarskim simulacijama, ustvrdivši da je predstavljen kao “neprijatelj”.

Vježba, koja nije uključivala manevre jedinica na tlu, a namijenjena je testiranju strukture komande Alijanse, odvijala se u Zajedničkom ratnom centru NATO-a u Stavangeru, na jugozapadu Norveške.

“Dotična osoba smjesta je povučena iz vježbe, a istraga je u toku. Riječ je o civilu iz Norveške, a ne zaposleniku NATO-a. Na norveškim je vlastima da odluče je li nužan disciplinski postupak protiv te osobe. NATO je bio u kontaktu s norveškim vlastima u vezi s tim pitanjem.”

Druga vojska po veličini u NATO-u

Erdogan je objasnio da je tokom vježbe postavljena “neka vrsta ‘ploče s neprijateljima'”.

“Na ploči je bila fotografija Ataturka i moja. To su bile mete”, izjavio je on za televiziju u Ankari.

Tada je odlučio povući 40 vojnika koji su učestvovali u vježbi u Norveškoj.

Turska ima drugu po veličini armiju u NATO-u i graniči sa Sirijom, Irakom i Iranom, te je stoga od velike strateške važnosti za NATO.

Ministarstvo odbrane Norveške i Zajednički centar ratne komande nisu komentarisali incident.

Izvor: Agencije