Iran: Pristrana Francuska ugrožava stabilnost Bliskog istoka

Iran je više puta odbacio pozive Pariza na razgovore (EPA)

Iran je optužio Francusku da potpiruje napetosti na Bliskom istoku zauzimajući “pristrano” stajalište u pogledu regionalne politike Teherana, na što je francuski predsjednik Emmanuel Macron uzvratio da je Teheran pogrešno shvatio njegovu “uravnoteženu” poziciju.

“Čini se da Francuska ima pristrana gledišta na aktualne krize i humanitarne katastrofe na Bliskom istoku”, rekao je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova na državnoj televiziji.

“Ta gledišta raspiruju regionalne sukobe, namjerno ili nenamjerno”, dodao je.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian rekao je u četvrtak da je Francuska zabrinuta zbog uloge Irana u krizama na Bliskom istoku i njegovog spornog raketnog programa.

“Brine nas uloga Irana i različita područja na kojima ta zemlja djeluje”, izjavio je Le Drian na zajedničkoj konferenciji za novinare sa saudijskim kolegom Adelom Jubeirom u Rijadu.

Niz sukoba

Iran je više puta odbacio pozive Pariza na razgovore o raketnom programu, tvrdeći da je riječ o odbrambenom programu koji nema veze s nuklearnim sporazumom Irana i svjetskih sila iz 2015. godine.

Upitan za iranske optužbe, Macron je na samitu u Göteborgu rekao da je Teheran pogrešno shvatio “uravnoteženu” poziciju Francuske, koja razgovara sa svima i ne zauzima stranu ni sunita ni šiita.

“Želimo da Iran ima manje agresivnu strategiju u regiji i da možemo rasvijetliti njegovu raketnu strategiju, koja se čini nekontrolisana”, izjavio je Macron.

Šiitski Iran i njegov glavni regionalni suparnik, sunitska Saudijska Arabija, uključeni su u niz sukoba na Bliskom istoku, podupirući suprotstavljene strane u Siriji, Jemenu, Iraku i Libanu.

Izvor: Agencije