Guterres: Saudijski rat u Jemenu je ‘glup’

Guterresu i humanitarnom timu se srce slama zbog dešavanja u Jemenu, navodi UN (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutteres pozvao je saudijske vlasti da trenutno uklone blokadu nametnutu Jemenu i da ponovno otvore kopnene, zračne i pomorske luke i koridore te zemlje.

“Generalni sekretar je veoma razočaran jer nismo vidjeli podizanje blokade. Generalnom sekretaru i njegovom humanitarnom timu se srce slama zbog stvari koje viđamo u Jemenu”, rekao je u četvrtak Guterresev glasnogovornik, Stephane Dujarric.

“Ovo je kriza koju je čovjek izazvao”, nastavio je glasnogovornik UN-a, dodavši da je Guterres stanje u Jemenu nazvao “glupim ratom”, prenosi Middle East Monitor.

Tokom konferencije za novinare u sjedištu UN-a u New Yorku, Dujarric je reao da je Guterres poslao pismo predstavniku Saudijske Arabije u UN-u, Abdallahu Al-Mouallimiju, u vezi blokade koju je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom nametnula Jemenu 6. novembra.

Poništeni humanitarni napori

On je pozvao Rijad da uklone blokadu koja “već poništava učinak humanitarnih napora”.

Koalicija je nametnula blokadu jemenskim lukama i koridorima nakon što su pobunjenici iz pokreta Husi dva dana ranije ispalili balistički projektil na međunarodni aerodrom Kralj Khalid u Rijadu.

U osiromašenom Jemenu se vodi građanski rat od 2014, kada su pobunjenici iz pokreta Husi zauzeli veći dio zemlje, uključujući prijestolnicu Sanau.

Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici su 2015. pokrenuli veliku zračnu kampanju kojom su se pokušali natjerati Husi na povlačenje i kako bi se ojačala ugrožena jemenska vlada.

Prema zvaničnicima UN-a, više od 10.000 ljudi je ubijeno u ratu, dok je raseljeno više od 11 posto stanovništva Jemena.

Izvor: Agencije