Erdogan: Razočarani smo jer SAD ne ispunjava obećanja

Recep Tayyip Erdogan, Donald Trump, Turska, SAD
U obraćanju zvaničnicima u svojoj partiji u Ankari, Erdogan je istakao da će na dnevni red doći i sjeverozapadna sirijska regija Afrin (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da je Turska razočarana što SAD koja podržava jedinice sirijskih Kurda (YPG) “ne ispunjava većinu svojih obećanja” i istakao da ne želi da bude svjedok istog ponašanja i u sirijskoj regiji Afrin koji “mora da bude očišćen od YPG-a”.

Turska je nedavno izrazila nezadovoljstvo zbog stava SAD kada je u pitanju sporazum između YPG-a i grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), prema kojem je stotinama boraca ISIL-a bilo dozvoljeno da napuste sirijski grad Raqqu pred njegovo zauzimanje.

Kako Reuters ukazuje, Ankara vidi YPG kao produženu granu Radničke partije Kurdistana (PKK) koja je decenijama vodila pobunu u Turskoj a koju su ta zemlja, Evropska unija i SAD proglasile terorističkom organizacijom.

“Moramo da očistimo Afrin od terorističke organizacije pod nazivom Narodne zaštitne jedinice (YPG)”, rekao je Erdogan.

Vojna operacija nastavlja se po planu

Turska je, kako se navodi, dugo bila ljuta na SAD zbog njihove podrške YPG-u, a Erdogan je u nekoliko navrata optužio SAD da škodi savezništvu između dvije države.

“Veoma smo razočarani time što SAD ne održava svoja obećanja. Mnoga pitanja koja su mogla da budu razrješena lako… dovedena su u slijepu ulicu”, rekao je Erdogan.

U obraćanju zvaničnicima u svojoj partiji Pravde i razvoja (AKP) u Ankari, Erdogan je istakao da će na dnevni red doći i sjeverozapadna sirijska regija Afrin nakon trenutne operacije u sirijskoj provinciji Idlib, gdje su Turska i Rusija postavile osmatračnice pod sporazumom o zonama deeskalacije između Ankare, Moskve i Teherana.

Erdogan je rekao da se ta vojna operacija nastavlja po planu i da je ostvaren značajan napredak zahvaljujući zajedničkim naporima Turske, Rusije i Irana.

Taj sporazum između tri države je uspostavljen kako bi se umanjilo krvoproliće u šestogodišnjim sukobima u Siriji.

Izvor: Agencije