Belgijski sud bez odluke o izručenju Puigdemonta

Puigdemont i ministri imaju pravo podnijeti žalbu na eventualnu odluku o izručenju (EPA)

Belgijski sudija danas nije donio odluku o evropskom nalogu za hapšenje smijenjenog katalonskog lidera Carlesa Puigdemonta koji je izdala Španija, rekao je njegov advokat Paul Bekaert poslije zasjedanja suda u Briselu.

Tužilac iz Belgije zahtijevao je da se nalog sprovede, ali će o slučaju biti donijeta odluka slijedećeg mjeseca, prenosi Reuters.

„Iznijet ćemo naš slučaj 4. decembra. Tužilac je zatražio sprovođenje naloga za ekstradiciju. Ništa nije odlučeno danas“, rekao je Bekaert novinarima ispred suda.

Ovo je bilo prvo saslušanje Puigdemonta i četvorice njegovih bivših ministara otkad su ih belgijske vlasti pustile na uvjetnu slobodu, javio je ranije AFP.

Kada iscrpe sva pravna sredstva, u Belgiji mogu ostati do početka iduće godine, prenose agencije.

U međuvremenu je Puigdemont napao Španiju, nazvavši je državom koja ignorira principe demokratije.

Poništene sve odluke o nezavisnosti

Njemu i kolegama određeno je prethodno da ne smiju napustiti Belgiju bez sudskog dopuštenja, moraju dati svoju stvarnu adresu i lično doći na sva sudska saslušanja, potvrdio je ured tužioca.

Protiv njih, kao i još devet članova kabineta, podignute su optužnice zbog pobune protiv države i zloupotrebe budžetskog novca.

Puigdemont i četvorica ministara iz njegove regionalne Vlade prethodno su pobjegli u Belgiju, ne čekajući optužnice.

Katalonija, bogata regija na sjeveroistoku Španije, 1. oktobra održala je referendum o nezavisnosti uprkos odluci Vrhovnog suda Španije da je to glasanje nezakonito.

U međuvremenu je španski Ustavni sud i službeno poništio unilateralnu Deklaraciju Parlamenta Katalonije o nezavisnosti donesenu 27. oktobra, u očekivanoj presudi nakon što je ranije sud istu deklaraciju suspendirao.

Izvor: Agencije