Zemlje Evropske unije prihvatile samo 31.500 izbjeglica

Sporazum Turske i Unije predstavlja priliku za suočavanje s izbjegličkom krizom (EPA)
Sporazum Turske i Unije predstavlja priliku za suočavanje s izbjegličkom krizom (EPA)

Evropska unija nije ispoštovala dogovor o raspodjeli izbjeglica među svojim zemljama članicama, javlja Anadolija.

Rezultati izneseni u Izvještaju Evropske komisije o raspodjeli migranata unutar EU-a pokazali su da Unija još nije ispunila obećanja u vezi s raspodjelom izbjeglica.

U septembru je istekao rok za raspodjelu izbjeglica u EU-u, ali su, prema dosadašnjim podacima, zemlje članice, od predviđenih 160.000 migranata, koji su pristigli u Grčku i Italiju, prihvatile samo 31.500.

Češka je prihvatila samo 12 migranata, dok Mađarska i Poljska nisu prihvatile nijednog.

Evropski komesar za migraciju, unutrašnja pitanja i državljanstvo Dimitris Avramopoulos poručio je kako očekuje da će Mađarska, Poljska i Češka konačno početi prihvatati izbjeglice.

Sporazum s Turskom

Prema Sporazumu o migrantima potpisanom 2016. godine između EU-a i Turske, zemlje članice trebale su iz Turske prihvatiti 72.000 migranata, ali su, kako je navedeno, prihvatile samo 11.354.

Dodaje se da sporazum između Turske i EU-a predstavlja priliku za suočavanje s izbjegličkom krizom u istočnom Sredozemlju.

Evropska unija do kraja godine isplatit će tri milijarde eura koje je obećala Turskoj u okviru Sporazuma o migrantima.

Iz EK-a ranije su saopćili da je do sada isplaćeno 908 miliona eura.

Izvor: Agencije


Povezane

Humanitarne organizacije navode kako bi zbog manjka sredstava izbjeglička djeca na grčkim otocima mogla ostati bez obrazovanja. Veliki broj nevladinih organizacija ne može nastaviti s radom nakon što je Evropska unija sredstva preusmjerila grčkoj vladi, koja zasad nema nikakav plan djelovanja.   

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO