Zimbabve: Vojska privela Mugabea, tenkovi na ulicama

Zimbabveanska vojska potvrdila je da su predsjednik države Robert Mugabe i njegova supruga Grace u pritvoru te da vojnici čuvaju vladine urede i patroliraju ulicama Hararea nakon noći nemira u kojima je vojska zauzela državni radio i televiziju, javio je AP.

Iako je ta akcija izazvala je špekulacije o vojnom udaru, pristaše vojske opisale su je kao “korekciju vlasti bez krvoprolića”.

Južnoafrički mediji tvrde da se Mugabe sprema podnijeti ostavku.

“Mugabe se sprema povući”, objavili su južnoafrički mediji, pozivajući se na neimenovane visoke dužnosnike. Dodatne detalje nisu naveli.

Do vojne intervencije došlo je nakon što je Mugabe (93) otpustio svog zamjenika Emmersona Mnangagwu. Učinio je to kao uslugu svojoj supruzi Grace u sukobu oko nasljedstva na vlasti. Mnangagwa se dugo smatrao Mugabeovim nasljednikom, ali na tu poziciju smjera doći i aktualna prva dama. 

U Harareu se u srijedu ujutro mogla čuti paljba iz strojnica i topova.

Zasad nije poznato tko je na čelu vojne intervencije, ali se pretpostavlja da se radi o načelniku glavnog stožera, generalu Constantinu Chiwengi.

Redovi pred bankama

Naoružani vojnici u oklopnim vozilima razmješteni su na ključnim točkama u Harareu, dok su građani Zimbabvea formirali duge redove pred bankama kako bi podignuli limitirane iznose gotovine, što je uobičajena slika u vrijeme financijske krizi u zemlji.

U obraćanju naciji, nakon preuzimanja kontrole nad državnom televizijom, vojni glasnogovornik je izjavio da vojska cilja “kriminalce” oko Mugabea.

Pokušao je uvjeriti građane da će red i mir u zemlji biti obnovljeni, prenosi Associated Press.

Prethodno je vojska u Zimbabveu poručila kako na djelu nije udar u toj državi. 

“Ovo nije vojno preuzimanje vlasti. Ono što vojska radi je pacificiranje političke, društvene i ekonomske situacije”, kazao je vojni glasnogovornik, te pozvao “druge državne servise da surađuju na dobrobit zemlje”.

Uhapšen ministar finansija

“Naš su jedini cilj kriminalci oko Mugabea, koji su počinili zločine što su izazvali društvene i ekonomske patnje u zemlji, kako bi ih priveli pravdi. Čim završimo misiju, očekujemo da se situacija vrati u normalu”, rekao je na nacionalnoj televiziji general SB Moyo, šef vojne logistike.

Vojska je zatočila ministra financija Ignatiusa Chomboa, naveo je vladin izvor.

Chombo je bio vodeći član tzv. G40, frakcije vladajuće ZANU-PF stranke, koju vodi Mugabeova supruga Grace, a koja se natječe za njegovu nasljednicu na vlasti.

Analitičari smatraju kako je njegovo uklanjanje dio čistki kako bi se omogućilo Mugabeu da, nakon 37 godina vladavine, preda vlast svojoj 41 godinu mlađoj supruzi.

Pretpostavlja se da je cilj vojne akcije omogućiti Mugabeu da, nakon 37 godina vladavine, preda vlast svojoj supruzi Grace

Grace Mugabe ima jaku potporu u moćnom krilu mladeži vladajuće stranke ZANU-PF i njezin nagli uspon doveo ju je u sukob s ratnim veteranima, koji su nekoć imali privilegirani status u vladajućoj stranci, ali ih se posljednjih godina sve više potiskuje, prenosi Reuters.

Vojnici su u utorak popodne po lokalnom vremenu izašli na ulice, a navečer su zauzeli i državnu televiziju, glavni medij u službi predsjednika Mugabea, nakon što je Mugabeova vladajuća stranka optužila zapovjednika vojske za izdaju, pokrenuvši spekulacije o vojnom udaru.

Ranije je glavni vojni zapovjednik, general Constantino Chiwenga zaprijetio da će stati na kraju čistkama ratnih veterana koji podupiru svrgnutoga potpredsjednika Emersona Mnangagwu, koji, kao ratni veteran, uživa popularnost i smatran je Mugabeovim nasljednikom. Prošloga tjedna predsjednik ga je svrgnuo.

Mugabe vlada 37 godina

Mugabe (93) vodi zemlju od stjecanja neovisnosti od Britanije 1980.

Američko veleposlanstvo u Zimbabveu objavilo je na svojoj internet stranici da u srijedu ostaje zatvoreno te je pozvalo američke građane da ostanu tamo gdje su se zatekli do nove obavijesti.

Istodobno je američki State Department pozvao sve stranke u Zimbabveu da “smireno i miroljubivo” riješe nesuglasice.

I Velika Britanija je pozvala svoje građane na oprez zbog političke nesigurnosti odnosno dok situacija ne postane jasnija.

Izvor: Al Jazeera i agencije