Zastupnici podnijeli zahtjev za opoziv Trumpa

'Trump je nesposoban biti predsjednik', tvrde demokrati (EPA)
'Trump je nesposoban biti predsjednik', tvrde demokrati (EPA)

Šestero demokratskih zakonodavaca pokrenulo je službeni zahtjev za opoziv predsjednika Donalda Trumpa uz pojašnjenje da predsjednik predstavlja opasnost po Sjedinjene Američke Države, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Navodi se nekoliko akcija koje je poduzeo predsjednik Trump, a za koje oni tvrde da ga čine nesposobnim da bude predsjednik.

Tako tvrde da je Trump ometao pravosuđe kad je otpustio direktora FBI-a Jamesa Comeyja, koji je bio na čelu savezne istrage u vezi s ruskom umiješanošću u američke predsjedničke izbore 2016, koja je uključivala i mogući dosluh Trumpove kampanje i Rusije.

Zabranjeno zarađivanje i primanje darova

Predsjednika Trumpa ovih šestero zakonodavaca optužuje, između ostalog, za kršenje klauzule o stranim naknadama, jer zakon brani javnim funkcionerima primati darove stranih vlada bez pristanka Kongresa.

Optužuju ga i za kršenje klauzule o naknadi za isplatu, kojom se predsjedniku zabranjuje da zarađuje novac dok je u Bijeloj kući.

Ne očekuje se da bi ovaj postupak mogao privući i republikanske zakonodavce da traže predsjednikov opoziv, javlja Puljić.

Trump je ranije izjavio da je žrtva u političkoj istrazi koju su pomogli Hillary Clinton i Demokratski nacionalni komitet (DNC), a koja je na kraju dovela do niza optužbi povodom povezanosti Trumpa i Rusije.

Rusija je ranije negirala miješanje u američke izbore, a Trump je ustvrdio da nije bilo nikakvog dogovora s Moskvom.

Izvor: Al Jazeera 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO