Vučić: Mogherini snažno podržava Srbiju na putu u EU

Stabilnost i mir najvažniji su za Srbiju i za Evropsku uniju, rekao je Vučić novinarima (AP)
Stabilnost i mir najvažniji su za Srbiju i za Evropsku uniju, rekao je Vučić novinarima (AP)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka s Federicom Mogherini, da je šefica europske diplomacije dala snažnu podršku za ubrzanje puta Srbije prema Europskoj uniji.

“Složili smo se da su stabilnost i mir najvažniji za Srbiju i za Evropsku uniju”, rekao je Vučić novinarima.

S Mogherini je razgovarao u sjedištu Europske komisije.

Iz ureda Federice Mogherini je, uoči susreta, najavljeno da će glavne teme razgovora biti odnosi Srbije i EU, napredak Srbije na putu ka EU, situacija u regiji, kao i dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Razgovor i sa Stoltenbergom

Vučić će kasnije razgovarati i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom i obratiti se veleposlanicima zemalja članica na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća.

Uoči posjeta Bruxellesu, Vučić se u ponedjeljak u Beogradu sastao sa šefom Vojnog ureda NATO-a za vezu, brigadnim generalom Cesareom Marinelliom, kome je, kako je priopćeno, ponovio da je Srbija vojno neutralna i da će surađivati s različitim savezima i državama, ali da neće ulaziti ni u kakve vojne saveze.

U razgovoru je izraženo i očekivanje da će posjet Vučića sjedištu NATO-a “potvrditi napredak u političkom dijalogu i praktičnoj suradnji Srbije i NATO-a”.

Srbija se priključila “Partnerstvu za mir” i Vijeću za euroatlantsko partnerstvo 2006. godine, a 2015. godine je potpisala i Individualni akcijski plan partnerstva (IPAP) s NATO-om.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO