Sve palestinske frakcije na sastanku pomirenju Fataha i Hamasa

Hamas je 12. oktobra u Kairu pristao da se Palestinska samouprava vrati na vlast u Gazi (EPA)
Hamas je 12. oktobra u Kairu pristao da se Palestinska samouprava vrati na vlast u Gazi (EPA)

Sve palestinske frakcije koje su potpisale sporazum iz Kaira o pomirenju Fataha i Hamasa na ponovnom ujedinjenju Zapadne obale i Pojasa Gaze pozvane su da prisustvuju dvodnevnom sastanku, zakazanom za 21. novembar u Kairu, saopćio je Qais Abdul Karim, zamjenik generalnog sekretara Demokratskog fronta za oslobođenje Palestine.

On je izjavio za radio stanicu Glas Palestine da će na sastanku biti raspravljano o temama kao što je struktura vlade nacionalnog jedinstva, održavanje izbora, pitanje Palestinske oslobodilačke organizacije i sazivanje sjednice Palestinskog nacionalnog vijeća.

Kazao je da je, izuzev strukture vlade, o svim pitanjima postignut dogovor i sve što je preostalo je vremenski okvir za njihovu provedbu.

Egipat predvodi napore na pomirenju palestinskih frakcija, koji su kulminirali sporazumom iz oktobra na okončanju desetogodišnje podjele među Palestincima nakon Hamasovog preuzimanja vlasti u Gazi u 2007. godine.

Obnova električne mreže u Gazi

U međuvremenu je čelnik energetske službe Zafer Melhem izjavio da su radovi u toku na obnovi elektroenergetske mreže u Pojasu Gaze.

Onog trena kada plan bude spreman, bit će predstavljen Vijeću ministara na odobrenje i potom će se osigurati sredstva od donatora za finansiranje projekta.

Melhem je izjavio za Glas Palestine da manjak električne energije u Pojasu Gaze trenutno iznosi 68 posto i da su u toku radovi kako bi se stanovništvu pojasa Gaze osiguralo snabdijevanje strujom barem osam sati dnevno.

Kazao je da su za stopostotno snabdijevanje strujom potrebne godine, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

Izvor: Agencije


Povezane

Palestinci su masovnim protestima dočekali stotu godišnjicu Balfourove deklaracije. Dokument kojim je Velika Britanija 1917. godine obećala Jevrejima stvaranje nacionalne države na tlu Palestine, doveo je do egzodusa više stotina hiljada arapskih stanovnika. Demonstranti koji su se okupili pred britanskim konzulatom u Jerusalimu, crnim zastavama su podsjetili na stradanje koje je uzrokovala, kako kažu, “historijska […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO