Senat preispituje Trumpovu nadležnost nad nuklearnim oružjem

Donald Trump
List iz Pjongjanga tvrdi da se Donald Trump uplašio 'čvrstog pogleda' sjevernokorejskog vojnika (EPA)

Prvi put u 40 godina Kongres preispituje nadležnost američkog predsjednika da pokrene nuklearni napad.

Ovo saslušanje Odbora Senata za vanjske odnose nazvano je “Nadležnost za izdavanje naredbe za korištenje nuklearnog oružja“, prenosi Fena.

Republikanski predsjedatelj ovog panela prošlog je mjeseca optužio predsjednika Donalda Trumpa da vodi SAD “na put prema Trećem svjetskom ratu”.

Trump je u kolovozu obećao da će na Sjevernu Koreju baciti “oganj i bijes kakav svijet nikad nije vidio” ako ta zemlja nastavi širiti svoj program nuklearnog naoružanja.

‘Nestabilan i hirovit’

Kongres je ovo pitanje posljednji put razmatrao tijekom četverodnevnog saslušanja u ožujku 1976. godine.

“Mi smo zabrinuti da je predsjednik toliko nestabilan, toliko hirovit, da je njegov proces donošenja odluka toliko impulzivan, da bi on mogao narediti napad nuklearnim oružjem koji je u drastičnom raskoraku s američkim interesima državne sigurnosti”, rekao je senator iz savezne države Connecticut Chris Murphy, demokrat.

Senatori su također željeli znati što bi se dogodilo ako bi predsjednik naredio nuklearni napad.

Robert Kehler, bivši zapovjednik američkog Strateškog zapovjedništva, kazao je da bi on na svojoj prethodnoj poziciji izvršio predsjednikovu naredbu za pokretanje napada ako je ona zakonita.

Kehler je naveo da bi se, ako bi bio nesiguran u vezi sa zakonitošću te odluke, posavjetovao s vlastitim savjetnicima.

U određenim situacijama, objasnio je Kehler, “rekao bih da nisam spreman to učiniti”.

Senator Ron Johnson, republikanac iz Wisconsina, upitao je što bi se zatim dogodilo, na šta je Kehler priznao da ne zna.

Trump može pokrenuti napad bilo kad

Kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga, predsjednik ima isključivu nadležnost narediti nuklearni napad, koji može biti izveden s podmornice, zrakoplova ili ispaljivanjem interkontinentalnog balističkog projektila (ICBM), što predstavlja tzv. “nuklearnu trijadu”.

Prema trenutačnim propisima, američki predsjednik može pokrenuti napad ukucavanjem šifri u uređaj koji uvijek ide kamo god ide predsjednik.

Trump nema obvezu da se o toj odluci konzultira s bilo kime niti mu je potreban konsenzus drugih članova Vlade.

Izvor: Agencije