Ruski Twitter računi poticali na Brexit uoči referenduma

Istraživanjem je obuhvaćeno 156.252 Twitter računa koji su spominjali Brexit (EPA)
Istraživanjem je obuhvaćeno 156.252 Twitter računa koji su spominjali Brexit (EPA)

Na ruskim Twitter računima objavljeno je gotovo 45.000 poruka o Brexitu u 48 sati u vrijeme prošlogodišnjeg referenduma, kako bi se među Britancima izazvao razdor oko toga napustiti Evropsku uniju ili ne, objavio je list The Times.

List navodi podatke koje su prikupili stručnjaci sa univerziteta Swansea i Berkeley u Kaliforniji, a koji pokazuju da su računi u Rusiji twittali o Brexitu u danima uoči glasanja 23. juna.

The Times piše da su gotovo sve poruke pozivale Britance da glasaju za izlazak iz Unije, iako je bilo onih koji su zagovarali ostanak.

Mnogo poruka sa automatskih računa

Istraživanjem je obuhvaćeno 156.252 računa koji su spominjali Brexit, uključujući jedan Svetal1972, koji je postavio 92 twitta između 20. i 24. juna, među kojima i onaj u kojem se poziva Velika Britanija da “23. juni učini danom nezavisnosti”.

Istraživači su ustanovili da je mnogo poruka dolazilo sa automatskih računa.

Na referendumu 23. juna je 17,4 miliona birača, ili 51,9 posto, glasalo za izlazak iz EU-a, a 16,1 milion, ili 48,1 posto, za ostanak Velike Britanije u Uniji.

Rusija uporno poriče umiješanost u Brexit i optužuje Zapad da potiče proturusku histeriju, tvrdeći da se Moskva upletala u Brexit i u američke predsjedničke izbore.

Britanska premijerka Theresa May optužila je u ponedjeljak Rusiju za izazivanje nasilja u istočnoj Ukrajini, neprestano kršenje zračnog prostora nekoliko evropskih zemalja i pokretanje cyber napada.

‘Podrivanje zapadnih institucija’

Osim toga, optužila je Rusiju za upletanje u izbore i hakiranje danskoga Ministarstva odbrane, njemačkog Parlamenta i državnih medija ubacivanjem lažnih priča i fotošopiranih slika u pokušaju podrivanja zapadnih institucija.

May je dodala da želi bolje odnose s Rusijom kad bi zagoarala mir.

“Rusija može, i nadam se da jednoga dana hoće, izabrati drukčiji put”, rekla je.

“Ali, dok god to Rusija ne učini, mi ćemo djelovati zajedno da zaštitimo svoje interese i međunarodni poredak o kojem oni zavise”, dodala je May.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO