Macron iznio plan za problematična francuska predgrađa

'Afrika nije ni izgubljena ni spašena, to je centralni kontinent, ovdje se sudaraju svi današnji izazovi', rekao je Macron (Reuters)
'Afrika nije ni izgubljena ni spašena, to je centralni kontinent, ovdje se sudaraju svi današnji izazovi', rekao je Macron (Reuters)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obznanio je novi plan kojim bi se pokušali riješiti socijalni problemi francuskih predgrađa.

Govoreći na francuskoj televiziji, on je rekao kako se tim planom također želi spriječiti “islamistička radikalizacija mladih” koji žive u problematičnim prigradskim četvrtima.

Francuski predsjednik kazao je kako stanovnici rubnih dijelova grada vrlo često prihvataju nazadne ideologije i jer im država ne nudi nikakve druge solucije.

“Radikalizacija je izborila mjesto za sebe, dok je istovremeno republika abdicirala od svog”, kazao je Macron, izloživši osnovne zamisli plana koji će detaljno iznijeti u januaru.

Osigurano 10 milijardi eura

U sklopu plana kojim bi se pomogla “prevencija radikalizacije mladih” zamišljeno je da se pruži podrška kompanijama koje će nezaposlenima iz siromašnih četvrti davati ugovore na puno radno vrijeme, a s diskriminacijom na poslu obračunavat će se žešće i dosljednije.

Macron je osigurao 10 milijardi eura kako bi se popravilo stanje u četvrtima.

Također je najavio duže radno vrijeme bibilioteka te veću finansijsku podršku samohranim roditeljima, kao i poboljšanu zdravstvenu zaštitu.

Problemi koji najviše muče francuske siromašne prigradske četvrti su siromaštvo, nezaposlenost i godinama ograničene životne šanse, a u Francuskoj su jedna od glavnih društvenih tema.

Vrhunac i neredi 2005. godine

Macron je u vezi toga nedavno govorio spomenuvši frazu “getoizacija nekih gradskih četvrti”.

Razne francuske vlade pokušavale su tokom godina riješiti socijalne probleme prigradskih naselja pumpajući u njih milijarde eura.

Ovaj problem doživio je vrhunac 2005. godine, kada je došlo do masovnih protesta u ovim četvrtima i kada je spaljeno na hiljade automobila.

Izvor: Agencije


Povezane

Prije deset godina, u pariškom predgrađu Clichy-Sous-Bois čije stanovništvo čine uglavnom migranti, počeli su neredi izazvani smrću dvojice tinejdžera tuniskog i malijskog porijekla. Uprkos obećanjima vlasti da će investirati u to pregrađe, stopa nezaposlenosti i dalje je visoka, a s ostalim dijelovima grada nije povezano željeznicom, autoputem ni magistralnom cestom.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO