Evropski parlament spreman za sankcije Poljskoj

Odbor za građanske slobode procjenjuje valjanost pravne države u Poljskoj (EPA)

Zastupnici Evropskog parlamenta donijeli su još jednu Rezoluciju o sistemskim prijetnjama po pravnu državu u Poljskoj.

Evropski parlament (EP) svom Odboru za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove naložio je da procijeni valjanost pravne države u Poljskoj da bi parlamentarci mogli predložiti sankcije koje idu do oduzimanja glasa članici Evropske unije.

Rezoluciju, koju su pripremili zastupnici frakcija većine u EP-u, demokršćani, socijalisti, liberali i zeleni, izglasalo je nakon duže i burne rasprave 438 parlamentaraca, dok su 152 bila protiv, a suzdržao se 71 zastupnik, prenosi Beta.

Rezolucija konstatuje da zbog reformi koje provodi vladajuća stranka Pravo i pravda bivšeg premijera Jarosława Kaczyńskog postoji rizik kršenja načela EU-a.

Traži se izvještaj nadležnog odbora kako bi Evropski parlament, ne čekajući na Evropsku komisiju (EK), mogao zatražiti od Vijeća Evropske unije da proglasi da u Poljskoj postoji visoki rizik da se krše osnovne vrijednosti Unije.

Poljska: Politički pritisak

Ako svojim glasovima ugrožavanje osnovnih vrijednosti EU-a u Poljskoj potvrde 22 od 28 članica, time se pokreće Član 7 Osnovnog sporazuma EU-a, na čijem kraju članica koja krši osnovne vrijednosti Unije može ostati bez prava glasa.

Na početku rasprave potpredsjednik EK-a Frans Timmermans podsjetio je da EU od poljskih vlasti očekuje da vrati nezavisnost Ustavnom sudu koju su mu pogazile reforme. Istakao je da Poljska treba poštivati evropske norme u reformi pravosuđa, eliminisati usvojena dva i još dva zakona koja su u pripremi, te ograničiti pretjeranu vlast i utjecaj na sudije ministra pravde, koji je istovremeno i generalni tužilac.

“Pozivamo predsjednika Poljske da ne potpisuje nove zakone ako oni u potpunosti ne garantuju nezavisnost pravosuđa”, stoji u Rezoluciji.

Timmermans je također kritikovao Vladu premijerke Beate Szydło da ignoriše sve pozive iz Brisela na dijalog.

Szydło je današnje događaje u Evropskom parlamentu nazvala “skandaloznim”.

Ministarstvo vanjskih poslova Poljske ocijenilo je da je Rezolucija “politički instrument pritiska na Poljsku” i tvrdi da je riječ o “jednostranom” dokumentu koji se zasniva na političkim razmatranjima, a ne na pravnoj analizi, javlja Tanjug.

Veliku buru izazvao je zahtjev šefa frakcije liberala Guya Verhofstadta da Rezolucija obuhvati i skandal s rasističkim i neofašističkim transparentima tokom Marša nezavisnosti u Varšavi 11. novembra u organizaciji poljskih radikalnih nacionalista iz Narodnog radikalnog bloka i ultrakatoličke Svepoljske omladine.

‘Dvostruki aršini’

“Hiljade fašista, neonacista i pristalice bijelih supremacista marširale su blizu 300 kilometara od Auschwitza”, kazao je Verhofstadt, a na to su zastupnici vladajućih poljskih konzervativaca demonstrativno napustili salu.

“Političari koji napadaju svoju zemlju na međunarodnom forumu nisu je dostojni predstavljati. Tokom evropskog samita u petak reagovat ću na današnja skandalozna zbivanja u EP-u”, poručila je Szydło na Twitteru.

Zastupnici Prava i pravde optužili su EK i EP za dvostruke aršine.

“Kad bi se u Poljskoj dešavala samo desetina onog što se dešava u Španiji, Vi biste se, gospodine, pretvorili u sv. Đorđa koji se bori s aždahom”, obratio se Timmermansu poljski zastupnik Ryszard Legutko.

Poručio je da EU neće biti u stanju zaustaviti proces u kojem se postkomunističke članice EU-a počinju ponašati kao politički subjekti, a ne puki objekti.

Izvor: Agencije