Video: Vatra uništila drevni hram u Peruu

„Kolijevka civilizacije pretvorena je u pepeo“, rekao je peruanski arheolog Ignacio Alva Meneses, nako što je 4500 godina star arheološki kompleks Ventarron, kojim je upravljao, uništen u požaru.

Peruanska La Republica izvijestila je da je vatrom uništen mural star više od dvije hiljade godina, a kao uzrok požara navodi se spaljivanje šećerne trske u poljima blizu arheološke lokacije.

Alva Meneses je u svojim postovima na Facebooku koji pokazuju uništenje kritikovao „nemarno“ spaljivanje na poljima. Kazao je kako nije poduzeto ništa kako bi se spriječilo širenje vatre na kompleks Ventarron.

Izvor: Agencije


Povezane

Arheolozi iz Australije i Srbije, predvođeni profesorom Richardom Milesom, autorom popularnih televizijskih serijala o arhelogiji, počeli su, u blizini Sremske Mitrovice, iskopavanje palače za koju se vjeruje da je pripadala rimskom imperatoru Maksimilijanu. Kako javlja naš reporter Nebojša Grabež, prvi rezultati pokazuju da bi ova pretpostavka mogla biti tačna.

Published On 08 Jul 2017

Jedan britanski arheolog tvrdi da je slučajno našao ostatke velikog grada iz 13. stoljeća, i to u polju na granici između Velsa i Engleske. Smatra se da se na mjestu sela Trelik možda nalazio jedan od najvećih srednjovjekovnih gradova Europe. Priča Neavea Barkera.  

Published On 29 Jul 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO