UN pozvao na globalno primirje tokom ZOI 2018.

Predsjednik MOK-a rekao da ovom rezolucijom Generalna skupština UN-a stvara uslove da se svi sportisti takmiče u miru (Arhiva)
Predsjednik MOK-a rekao da ovom rezolucijom Generalna skupština UN-a stvara uslove da se svi sportisti takmiče u miru (Arhiva)

Generalna skupština Ujedinjenih naroda odobrila je rezoluciju kojom se pozivaju sve države da zaustave sukobe i učestvuju u primirju za vrijeme trajanja Zimskih olimpijskih igara u Pyeongchang u Južnoj Koreji, naredne godine.

Rezolucija, koja je usvojena udarom čekića predsjednika Generalne skupštine Miroslava Lajčaka i ispraćena aplauzom, poziva sve države članice da učestvuju u primirju.

Primirje bi trajalo od sedam dana pred početak Igara 9. februara, do sedmog dana po njihovom završetku, 18. marta.

Ostvarenje životnog sna

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomas Bach rekao je pred 193-članim tijelom Svjetske organizacije da ovom rezolucijom Generalna skupština “stvara uslove da se svi sportisti takmiče u miru”.

“Samo države članice UN-a mogu garantirati sportistima siguran put na Olimpijske igre. Oni omogućavaju svim olimpijskim takmičarima da ostvare svoj životni san”, rekao je Bach.

Predsednik južnokorejskog organizacionog komiteta Lee Hee-beom, navodi AP, rekao je da ova rezolucija označava “snažnu želju” Generalne skupštine da “Pyeongchang otvori prozor mogućnosti i da podstakne okruženje koje pogoduje izgradnji i održavanju mira na korejskom poluotoku i u severoistočnoj Aziji”.

Izvor: Agencije


Povezane

U grčkoj Olimpiji jutros je upaljen olimpijski plamen. Tim činom počelo je odbrojavanje do Zimskih olimpijskih igara, koje će devetog februara početi u azijskom Pjeongchangu.

Godine 2018. Zimske olimpijske igre trebale bi biti održane u Aziji. Južna Koreja će ugostaiti najbolje sportiste svijeta, ali u procesu priprema, zatekli su ih problemi. Tačnije, korupcijski skandal sa kojim se povezuju neke od kompanija koje učestvuju u organizaciji ovog događaja.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO