Sud dozvolio djelomičnu primjenu Trumpove zabrane za strance

Grupe za zaštitu ljudskih prava protive se Trumpovim zabranama (Reuters)
Grupe za zaštitu ljudskih prava protive se Trumpovim zabranama (Reuters)

Američki prizivni sud u Kaliforniji dopustio je da posljednja uredba američkog predsjednika Donalda Trumpa o zabrani ulaska u zemlju državljana šest većinski muslimanskih zemalja, djelomično stupi na snagu zabranom ulaska za one koji nemaju dokazane veze sa SAD-om.

Tročlano vijeće devetog okružnog prizivnog suda u San Franciscu tako je djelomično odobrilo zahtjev Trumpove administracije da se ukloni, barem privremeno, ranija sudska odluka koja je blokirala primjenu te uredbe.

Trump je uredbu objavio 24. rujna i njome je zamijenio dvije ranije verzije koje su blokirali savezni sudovi.

Zabrana će se odnositi na državljane Irana, Libije, Sirije, Jemena, Somalije i Čada koji nemaju nikakve veze sa SAD-om, poput članova obitelji ili dozvolu za boravak zbog školovanja ili drugih razloga.

Havaji prethodno odbili Trumpa

Polovicom listopada američki savezni sudac na Havajima blokirao je istu verziju zabrane ulaska u SAD samo nekoliko sati prije nego što je mjera trebala stupiti na snagu.

Okružni sudac Derrick Watson odobrio je zahtjev savezne države Havaji da privremeno blokira Vladu u Washingtonu u provedbi mjera zabrane.

Havaji su se usprotivili odluci, navodeći da je ona nastavak “obećanja Donalda Trumpa da će isključiti muslimane iz SAD-a”.

Zabranu su razmatrali i sudovi u drugim saveznim državama, poput Marylanda, gdje skupine za zaštitu građanskih sloboda pozivaju na ukidanje restrikcija za izdavanje viza i za putovanja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO