Sjevernokorejske snage upucale svog vojnika dok je dezertirao

Vojnici Južne Koreje pronašli su vojnika kako krvari i helikopterom ga prebacili u obližnju bolnicu (AFP)
Vojnici Južne Koreje pronašli su vojnika kako krvari i helikopterom ga prebacili u obližnju bolnicu (AFP)

Južnokorejske snage su u stanju visoke pripravnosti za moguće provokacije nakon što su vojnici Sjeverne Koreje upucali svog saborca dok je dezertirao bježeći preko demilitizirane zone. 

Dezertacija, koja se rijetko bilježi u Sjevernoj Koreji, desila se u Zajedničkom sigurnom prostoru (JSA) kojim patroliraju snage obe zemlje, sa vojnicima koji se međusobno gledaju u lice preko teško utvrđene granice koja dijeli dvije Koreje. 

Nakon što su čule pucanj, snage Južne Koreje pronašle su vojnika Sjeverne Koreje kako krvari, obučen u borbenu uniformu, ali nenaoružan, na njihovoj strani i helikopterom je prebačen u obližnju bolnicu na liječenje. 

Južnokorejski vojnici nisu uzvratili vatru. Mediji su objavili da je vojnik upucan u rame i lakat, ali njegovo stanje nije poznato. 

Snage poznate po lojalnosti Pjongjangu

“Danas popodne, sjevernokorejski vojnik dezertirao je sa svoje pozicije na sjevernokorejskoj strani JSA prema našoj strani i naša vojska ga je preuzela”, navodi se u saopćenju. 

“Vojska je povećala pripravnost zbog mogućih provokacija vojske Sjeverne Koreje i svoje pozicije drži u potpunosti spremnim”, dodaje se. 

Južnokorejska državna agencija Yonhap opisuje ovaj incident kao “veoma rijedak slučaj” jer su sjevernokorejske snage u demilitiziranoj zoni poznate po svojoj lojalnosti Pjongjongu. 

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO