Palestinci odbacili tvrdnje da S. Arabija vrši pritisak na Abbasa

Saudijci su izrazili podršku dvodržavnom rješenju, rekao je Fatahov glasnogovornik (Reuters)
Saudijci su izrazili podršku dvodržavnom rješenju, rekao je Fatahov glasnogovornik (Reuters)

Palestinski zvaničnici odbacili su navode izraelskih medija da je Saudijska Arabija naredila palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu da prihvati američku mirovnu inicijativu ili podnese ostavku.

Izraelski Kanal 10 objavio je ovaj izvještaj nedugo nakon neplanirane posjete Abbasa Saudijskoj Arabiji prošle sedmice.

Osama Qawasmeh, glasnogovornik Abbasove stranke Fatah, rekao je za Al Jazeeru da ovi navodi nisu tačni i da je sastanak palestinskog lidera i saudijskih zvaničnika prošao dobro.

Podrška palestinskom pomirenju

“U potpunosti odbacujemo izraelski izvještaj. Ovo nije tačno. Abbasov sastanak u Saudijskoj Arabiji je bio pozitivan”, kazao je on.

“Saudijci su izrazili podršku palestinskoj poziciji, a to je rješenje o dvije države, napravljeno prema granicama iz juna 1967. godine, u skladu s međunarodnim pravom. Također su izrazili podršku palestinskom pomirenju. Naša pozicija i saudijska pozicija se podudaraju.”

Prema navodima izraelske televizije, Abbas se odazvao pozivu da se sastane sa saudijskim prijestolonasljednikom, princom Mohammedom Bin Salmanom, i rečeno mu je da prihvati mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa, ili da podnese ostavku.

Saudijski zvaničnici navodno su bili ljuti zato što su Hamasovi zvaničnici posjetili Teheran.

Ovi izvještaji dolaze istovremeno kada i tvrdnje da Rijad vrši pritisak na regionalne lidere da se usklade s njihovom vanjskom politikom.

Ostavka libanskog premijera

To se povezuje i s ostavkom libanskog premijera Saada al-Haririja ranije u novembru, za kojeg se tvrdi da je u kućnom pritvoru u Saudijskoj Arabiji, jer nije zauzeo dovoljno tvrd stav prema Hezbollahu i saudijskim regionalnom rivalu Iranu.

Hariri je u televizijskom intervjuu iz Rijada rekao da je njegova odluka da podnese ostavku bila njegov izbor i obećao je da će se vratiti u Liban uskoro.

Međutim, analitičari tvrde da je libanski lider bio dosta nesiguran u intervjuu.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO