Moon: Denuklearizacija Sjeverne Koreje dugotrajan proces

Međunarodna zajednica bi mogla počneti razmišljati i o nagradi za Pjongjang, kazao je Moon Jae-in (EPA)

Sjevernoj Koreji neće biti lako u kratkom roku u potpunosti uništiti svoje nuklearno oružje, imajući u vidu postojeće stanje tog arsenala, izjavio je u utorak južnokorejski predsjednik Moon Jae-in.

“Vjerujem da neće biti realno krenuti u potpuno demontiranje sjevernokorejskog nuklearnog oružja u bliskoj budućnosti, imajući u vidu nedavna unapređenja njenih nuklearnih i raketnih programa”, rekao je on.

Moon je dodao da bi međunarodna zajednica mogla početi razmišljati i o nagradi za Pjongjang, ukoliko pristane barem zamrznuti svoj nuklearni program i početi dijalog o denuklearizaciji, prenijela je agencija Yonhap.

Otvorene opcije

“To znači da će Sjeverna Koreja vjerovatno najprije zamrznuti svoj nuklearni program, a zatim krenuti u kompletno demontiranje. Ako se to dogodi, vjerujem da ćemo mi i međunarodna zajednica moći razgovarati šta možemo zauzvrat učiniti”, dodao je on.

Kako je saopćeno iz južnokorejske predsjedničke palate, Moon je novinarima na Filipinima rekao i da, ukoliko se Sjeverna Koreja saglasi da razgovara, pregovori mogu biti održani sa svim otvorenim opcijama, naveo je Reuters.

On je dodao da je prerano reći kakve su opcije.

Izvor: Agencije