Haley: Venecuela je nasilna narko-država koja prijeti svijetu

Nikki Haley će i dalje koristiti Vijeće sigurnosti UN-a da bi skrenula pažnju na krizu u Venecueli (Arhiva)

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley nazvala je Venecuela “sve više nasilnom narko-državom”, koja prijeti svijetu.

Ona je to izjavila na neformalnom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku, koji su bojkotirali Rusija, Kina, Egipat i Bolivija, prenio je AP.

Situacija u Venecueli nije zvanično na dnevnom redu Vijeća sigurnosti, ali je Haley rekla da će i dalje koristiti “moć sazivanja Vijeća sigurnosti UN-a da bi skrenula pažnju na krizu” u toj zemlji.

Ambasador Venecuele pri UN-u Rafael Ramirez je novinarima rekao da je ovdje riječ o “neprijateljskom činu SAD-a i miješanju kojim se krši suverenitet” jedne članice UN-a.

Washington je nedavno uveo novi paket sankcija Venecueli, kojima je ovog puta obuhvaćeno deset venecuelanskih čelnika, optuženih za ometanje izbornog procesa, cenzuru medija i korupciju u prehrambenim programima.

Treći paket sankcija

“Sjedinjene Američke Države reagirat će jer režim [predsjednika Venecuele Nicolasa] Madura nastavlja potkopavati demokratski poredak i napredak Venecuele”, komentirao je američki ministar finansija Steven Mnuchin.

Uvođenje sankcija događa se u vremenu kad je Venecuela u katastrofalnoj privrednoj situaciji.

Zemlji prijeti nemogućnost plaćanja zbog nedostatka novca.

To je treći paket sankcija, nakon paketa donesenih 31. jula i 24. augusta.

Izvor: Agencije